رشد تقاضای جهانی نفت و عرضه نفت آمریکا کند می‌شود

آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرد که رشد تقاضای جهانی نفت و عرضه ایالات متحده آمریکا به‌دلیل تنش‌های مربوط به تعرفه‌های گمرکی کند می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی در تازه‌ترین گزارش چشم‌انداز ماهانه انرژی خود پیش‌بینی کرد که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ با کمترین سرعت رشد طی پنج سال اخیر رشد خواهد کرد و به‌دلیل تعرفه‌های گمرکی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بر شریکان تجاری و اقدام‌های تلافی‌جویانه آنها، شتاب افزایش تولید نفت ایالات متحده هم کُند می‌شود.

تعرفه‌های پیشنهادی ترامپ، همراه با اجرای برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس)، باعث کاهش شدید قیمت نفت در ماه جاری میلادی شده و درآمد تولیدکنندگان را کاهش داده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد: روند توسعه صنعت نفت آمریکا با وجود درخواست‌های ترامپ مبنی بر افزایش تولید، با تعرفه‌های پیشنهادی ممکن است کُند شود.

آژانس بین‌المللی انرژی که به کشورهای صنعتی مشاوره می‌دهد روز سه‌شنبه (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) در گزارش ماهانه خود اعلام کرد تقاضای جهانی نفت امسال روزانه ۷۳۰ هزار بشکه افزایش خواهد یافت، در حالی که این رقم در برآورد پیشین یک میلیون و ۳۰ هزار بشکه پیش‌بینی شده بود و در عین حال پایین‌تر از برآورد اوپک در روز دوشنبه (۲۵ فروردین) بود.

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد: چشم‌انداز رو به وخامت اقتصاد جهانی در بحبوحه تشدید ناگهانی تنش‌های تجاری در اوایل آوریل باعث کاهش پیش‌بینی ما برای رشد تقاضای نفت در سال جاری میلادی شده است.

خطر کُند شدن رشد تقاضای نفت در آمریکا و چین

حدود نیمی از این کاهش در ایالات متحده آمریکا و چین اتفاق می‌افتد که بیشتر آن در اقتصادهای آسیایی تجاری‌محور است.

برآورد رشد روزانه ۷۳۰ هزار بشکه‌ای برای تقاضای نفت کمترین مقدار از سال ۲۰۲۰، زمانی که تقاضا به‌دلیل بحران شیوع ویروس همه‌گیر کرونا کاهش یافت، به‌شمار می‌آید.

آژانس بین‌المللی انرژی در پاسخ به پرسش رویترز در این باره اعلام کرد: بدون در نظر گرفتن دوره بحران ویروس کرونا، این پایین‌ترین مقدار از رشد روزانه ۵۴۰ هزار بشکه‌ای در سال ۲۰۱۹ خواهد بود.

آژانس بین‌المللی انرژی در نخستین برآوردش درباره سال ۲۰۲۶، کندتر شدن روند رشد تقاضا تا روزانه ۶۹۰ هزار بشکه را پیش‌بینی کرد که دلیل آن پس‌زمینه اقتصادی شکننده و نفوذ فزاینده خودروهای برقی است.

در چین، چالش‌های اقتصادی و تغییر به سمت خودروهای برقی چشم‌انداز رشد نفت را در دومین مصرف‌کننده بزرگ جهان که سال‌ها باعث افزایش مصرف نفت شده بود، کاهش می‌دهد.

قیمت جهانی نفت در ماه جاری میلادی با ۱۳ درصد کاهش به حدود ۶۴ دلار برای هر بشکه، زیر فشار تنش‌های تجاری و تصمیم هشت عضو اوپک‌پلاس برای تسریع افزایش عرضه در ماه مه، کاهش یافته است.

قیمت‌های جهانی نفت خام روز سه‌شنبه پس از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی کاهش یافت.

فشار افت قیمت نفت بر کشورهای دارای اقتصاد تک‌محصولی نفت

دولت‌های وابسته به نفت زیر فشار کاهش قیمت قرار گرفته‌اند و مقام‌ها برای کاهش درآمد خود واکنش‌های سیاستی مانند صدور بدهی بیشتر و کاهش هزینه‌ها را آماده می‌کنند.

این کاهش برای تولیدکنندگان صنعت شیل آمریکا که طی دو دهه گذشته ایالات متحده را به بزرگ‌ترین تولیدکننده جهان تبدیل کردند، چالش به‌شمار می‌آید.

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد: کاهش قابل‌توجه قیمت نفت، صنعت شیل آمریکا را تحت تأثیر قرار داد. تعرفه‌های تازه ممکن است خرید فولاد و تجهیزات را گران‌تر کُند و حفاری را کاهش دهد.

همراه با تأثیر تعرفه‌های چین بر واردات اتان و گاز مایع آمریکا، این عوامل آژانس بین‌المللی انرژی را بر آن داشت تا پیش‌بینی عرضه نفت آمریکا را در سال جاری میلادی ۱۵۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد و به رشد روزانه ۴۹۰ هزار بشکه برساند.

احتمال تشدید مازاد عرضه در بازار نفت

با این حال آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد با وجود این، پروژه‌های نفتی متعارف همچنان در مسیر خود باقی می‌مانند و کل عرضه کشورهای خارج از ائتلاف اوپک‌پلاس در سال ۲۰۲۵ میلادی روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه افزایش می‌یابد که به‌راحتی بالاتر از نرخ رشد تقاضاست و نشان از مازاد عرضه قابل‌توجه دارد.

کاهش پیش‌بینی تقاضای نفت از سوی آژانس بین‌المللی انرژی در سال ۲۰۲۵ به‌دنبال اقدام مشابه اوپک در روز دوشنبه رخ داد، اگرچه کاهش آژانس بین‌المللی انرژی شدیدتر است.

اوپک برآوردهای خود را برای تقاضای نفت در سال‌ جاری و سال آینده میلادی به‌ترتیب یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه و یک میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه کاهش داد، هر دو رقم روزانه ۱۵۰ هزار بشکه کمتر از ارقام مطرح‌شده در برآورد ماه گذشته بود.

نگاه اوپک به تقاضای نفت در سطح بالاتری از پیش‌بینی‌های صنعت قرار دارد و انتظار می‌رود مصرف نفت برای سال‌ها همچنان در حال افزایش باشد، برخلاف آژانس بین‌المللی انرژی که اوج تقاضا را در دهه جاری با روی آوردن جهان به سوخت‌های پاک‌تر می‌بیند.

کد خبر 656989

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =