شاید بتوان در این باره به این موضوع اشاره کرده که قدرت بیشتر به رفتار انحصاری بیشتر و تمرکز کمتر منجر می شود که سرانجام سبب رفتار رقابتی تر می شود.
اشکال مختلف رقابت و انحصار می تواند در متغییرهای کلی اقتصاد یک جامعه اثر بگذارد، زیرا بررسیهای نظری مشخص کرده هر چه درجه تمرکز در کشوری بالاتر باشد، قدرت و نفوذ بالاتری دارد و سهم بیشتری از تولید، فروش و غیره را در آن بازار به خود اختصاص می دهد.
به عبارت دیگر تمرکز بیبشتر بازار سبب قدرت بیشتر بنگاه در بازار خواهد شد.
با توجه به جایگاهی که این منبعها می توانند در رشد و توسعه اقتصادی این کشورها داشته باشند بررسی جایگاه و درجه انحصاری کشورهای عضو اوپک و تاثیر این درجه تمرکز بر رشد اقتصادی این کشورها دارای اهمیت بسزایی است.
در تحقیق «اثر تمرکز صادرات نفت بر رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپک» با استفاده از دادههای 2011 -1997 از طریق شاخص هرفیندال - هیرشمن، به ارزیابی و رتبه بندی تمرکز صادرات نفت در کشورهای عضو اوپک بررسی شده و سپس با استفاده از الگوی داده های تابلویی و روش اثرهای ثابت، اثر آن بر رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپک سنجیده شده است.
الگوی تحقیق در دو حالت برآورد شده و نتایج برآورد الگو نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار میان تمرکز صادرات نفت و نرخ رشد اقتصادی در حالت دوم است.
نظر شما