به گزارش خبرنگار شانا، معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، امروز (شنبه، ٢٨ فروردین ماه) در همایش «صنعت نفت دانش بنیان؛ تبلور اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی» و در پنل «نقش شرکتهای اکتشاف و تولید و پیمانکاری عمومی در انتقال و توسعه فناوری برای تحقق صنعت نفت دانش بنیان» گفت: تحقیقات بسیاری نشان می دهد بیش از 50 درصد رشد اقتصادی کشورهای پیشرفته ریشه در توسعه صنعتی مبتنی بر نوآوری فناورانه دارد.
ناصر باقری مقدم افزود: توسعه صنعتی مبتنی بر فناوری یا صنعتی شدن فرآیند، ایجاد توانمندیهای فناورانه را از طریق یادگیری و ترجمه آن به نوآوریهای فرآیند و محصول را شامل می شود.
وی با بیان این که برای بررسی فرآیند نوآوری فناورانه، پنج نسل مدل نوآوری، توسعه یافته است، اعلام کرد: مطرح ترین نگاه در حوزه رویکردهای سیستمی به توسعه فناوری و نوآوری، نظامهای نوآوری هستند.
باقری مقدم با بیان این که صنعت نفت در ایران قدمتی 100 ساله دارد، گفت: بیشتر فناوریهای این صنعت رشد یافته و بالغ شده اند و دانش مهندسی، بیشترین حجم دانش را در این صنعت به خود اختصاص داده است.
به گفته وی، رویکرد یادگیری غالب در صنعت نفت به رویکرد DUI نزدیکتر است و برای دستیابی به فناوری محصولات و فرآیندهای جدید و تکمیل و توسعه فناوریهای موجود در این حوزه باید از رویکرد STI استفاده کرد.
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور ادامه داد: توانمندی تکنولوژی محصول شامل توانمندی بنگاه در طراحی، ساخت و تجاری سازی محصولات و خدمات جدید و توانمندی ارتقای طراحیهای محصولات موجود از جمله عوامل تاثیرگذار در انتخاب استراتژی توسعه نظام نوآوری به شمار می رود.
وی در ادامه به عواملی که از انتقال دانش فناورانه از سوی شرکتهای خارجی جلوگیری می کند اشاره کرد و گفت: تنظیم قراردادهای نفتی براساس ساختار ثابت بودن قیمتها و محدوده مشخص و از پیش تعیین شده، واگذار نکردن کل زنجیره اکتشاف تا بهره برداری به شرکتهای خارجی در قراردادهای نفتی و قرار گرفتن محور سود بر کاهش هزینه ها به جای نوآوری فناورانه در قرارداد از جمله این عوامل به شمار می روند.
باقری مقدم به مشکلات ساختاری شرکتهای پیمانکار عمومی صنعت نفت در راستای جذب فناوری نیز اشاره کرد و تاکید کرد: این مشکلات، نداشتن اختیار، انعطاف و انگیزه کافی با توجه به نوع قراردادهای واگذار شده به دلیل داشتن ویژگیهایی از قبیل ثابت بودن قیمتها و محدوده مشخص و از پیش تعیین شده، نبودن محیط رقابتی موثر، نبودن وجود نیروی انسانی باتجربه و... را شامل می شوند.
وی یادآور شد: ایجاد انگیزه و تقویت ظرفیت جذب دانش و فناوری در یادگیرنده با اصلاح قرارداد پیمانکاران عمومی و رفع مشکلات ساختاری آنها و ایجاد مکانیزمهای جذب فناوری و ایجاد انگیزه برای یاددهنده جهت انتقال دانش و فناوری با اصلاح ساختار قراردادهای نفتی در جهت انتقال دانش فناورانه از جمله راهکارهای برطرف کردن مشکلات رسوب دانش فناورانه در صنعت نفت هستند.
به
گزارش خبرنگار شانا، همایش «صنعت نفت دانش بنیان، تبلور اجرای سیاستهای
اقتصاد مقاومتی» از صبح امروز (٢٨ فروردین ماه) با حضور مقامهای عالیرتبه
کشور و مدیران ارشد نفتی در سالن همایشهای بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت
آغاز بکار کرده است.
نظر شما