تغییرات ژئوشیمیایی نفت مخزن بنگستان میدان اهواز ارزیابی شد

از زمان کشف نفت در ایران در طول یک قرن گذشته تحقیقات بسیاری درباره ژئوشیمی سنگهای منشا، نفت مخازن، رده بندی انواع نفت، ارتباط نفت مخزن و سنگ منشا، بلوغ، زمان مهاجرت و تجمع هیدروکربونها و تطابق نفتی درباره مخزنها انجام شده است، با این وجود ابهامها و پرسشهای بسیاری درباره نحوه چگونگی تشکیل، مهاجرت و انباشت نفتهای موجود در برخی مخازن ایران وجود دارد.

به نظر می رسد با در نظر داشتن این مهم که دوران استحصال آسان نفت رو به پایان است، بررسی دقیق مخزن نفت از منظر خواص ژئوشیمیایی و ارزیابی عوامل موثر بر این خواص بسیار حائز اهمییت است.

زیرا ویژگیهای ژئوشیمایی نفت، نقش تعیین کننده ای در اکتشاف، استخراج، توسعه میدان و حفر چاههای جدید ایفا می کند.

مقاله «ارزیابی تغییرات ژئوشیمیایی نفت مخزن بنگستان میدان اهواز» تغییرات خواص ژئوشیمیایی نفت مخزن جنوب غرب ایران را بررسی می کند.

در این مقاله تعداد چهار نمونه نفت‌ خام از چاههای 49، 368، 375 و 455 برداشت شد که تحت آزمایش SARA test و کروماتوگرافی طیف ‌سنجی جرمی قرار گرفتند. 

نتایج به دست آمده از بررسی درصد برشهای نفتی، نشان ‌دهنده درصد بالای برش اشباع و در نتیجه نفتهای پارافینی است. درصد بالای هیدروکربنهای اشباع به آروماتیک به احتمال زیاد به دلیل مسیر مهاجرت طولانی آنها و نیز بلوغ نسبتا بالا است.

در نفتهای خام مورد مطالعه وجود مقادیر بالایی از نسبت ترپانهای سه حلقه ای C22/C21، مقادیر پایین C24/C23، و نسبت پایین ‌ترپانهای سه‌ حلقه‌ای C26/C25 در برابر مقادیر بالای C31R/C30Hopane، حاکی از منشا کربناتی- مارنی است. 

سرانجام نیز پیش بینی می شود افزایش بلوغ بیشتر نفت مخزن بنگستان به سمت بخش شرقی میدان اهواز بیانگر وجود جریان گرمایی بیشتر و یا انتقال آسانتر گرما به واسطه سامانه‌ های شکستگی بیشتر است.

کد خبر 260349

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =