برنامه هفتم و راهکارهای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی

برنامه هفتم و راهکارهای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی در یک نشست کارشناسی بررسی و بر استفاده از مدل‌های جلوگیری از هدررفت انرژی و افزایش بهره‌وری تأکید شد.

به گزارش شانا، ششمین نشست تخصصی شبکه رادیویی اقتصاد با عنوان برنامه هفتم پیشرفت کشور در حوزه انرژی روز دوشنبه (۲۴ دی) با حضور جمعی از فعالان و صاحب‌نظران حوزه انرژی برگزار شد. سعید پاک‌سرشت، مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز، عبدالله یونس آرا، معاون برنامه‌ریزی و ارزشیابی مدیریت برنامه‌ریزی تلفیقی، اشکان اسماعیلی‌فر، رئیس اداره تدوین و مدیریت راهبُردی برنامه‌ریزی تلفیقی و علی‌اصغر رجبی، مدیر کربن و انرژی شرکت ملی گاز ایران از میهمانان این نشست بودند.

این نشست به‌منظور بررسی جامع و همه‌جانبه برنامه هفتم توسعه در حوزه انرژی برگزار و ضمن ارزیابی وضعیت انرژی در کشور و ناتوانی‌هایی که به چالش تبدیل شده، به اسناد بالادستی و راهکارهای برون‌رفت از این موقعیت نیز در آن اشاره شد. شاخص‌های کلان انرژی در کشور، ناترازی عرضه و تقاضای انرژی و دلایل و راهکارهایی برای جبران آن از مباحث دیگری بود که در این نشست مطرح و در ادامه درباره برنامه هفتم و راهکارهای توسعه انرژی در کشور و ظرفیت‌های ایران به‌عنوان قطب انرژی منطقه صحبت شد.

شرکت‌کنندگان در این نشست، مصرف بالای گاز به‌عنوان سوخت غالب در صنایع، مصارف خانگی و کارخانه‌ها و اختصاص ۷۴ درصدی از کل انرژی کشور به زنجیره گازی را از عوامل ناترازی گاز در درازمدت عنوان کردند. اعمال سیاست‌های ناکافی در این حوزه باوجود مقرون‌به‌صرفه بودن و وجود منابع فراوان در کشور، از دلایل دیگر عدم تعادل در تولید و تقاضا برشمرده شد.

ایران؛ چهارمین مصرف‌کننده گاز در دنیا

مهمانان نشست با تأکید بر این نکته که ایران هم‌اکنون دومین دارنده ذخایر گاز در جهان است، اما همزمان چهارمین مصرف‌کننده عمده گاز پس از کشورهای آمریکا، روسیه و چین محسوب می‌شود، پیشنهاد کردند سیاست‌گذاران بخش انرژی، جایگزینی تدریجی گاز با سایر فرآورده‌های انرژی را در سبد انرژی کشور مدنظر قرار دهند. افزون بر این، پایین‌بودن قیمت گاز، بهره‌وری پایین در بخش‌های مصرف‌کننده گاز طبیعی، اتلاف انرژی قابل‌توجه و استاندارد نبودن تأسیسات، ساختمان‌ها و دستگاه‌های گرمایشی از جمله دلایل اصلی مصرف بالای گاز و ایجاد شکاف بین عرضه و تقاضا در این بخش معرفی شدند. کارشناسان حاضر در نشست پیش‌بینی کردند که در آینده، ناترازی انرژی در کشور تشدید خواهد شد؛ بنابراین مدیریت سرمایه‌گذاری برای حفظ تولید و همزمان توجه به اصلاح الگوی مصرف، برای جلوگیری از تشدید بحران انرژی، امری اجتناب‌ناپذیر است.

امروز ایران از نظر هدررفت انرژی رتبه اول جهانی را دارد و با یک ابرچالش در حوزه انرژی مواجه است. در این نشست کارشناسان بر استفاده از مدل‌های جلوگیری از هدررفت انرژی و افزایش بهره‌وری تأکید کردند. از دیگر مباحث مطرح شده، گفت‌وگو در خصوص برنامه هفتم و بهبود ناترازی و بهینه‌سازی مصرف انرژی بود. باتوجه‌به مشکلاتی همچون ناترازی تولید و مصرف ناکارآمدی در بهره‌برداری از منابع، اتلاف انرژی و... برنامه هفتم با هدف‌گذاری‌ها و سیاست‌های مشخص، راهکارهایی برای کاهش این چالش‌ها ارائه داده است. ایجاد و توسعه زیرساخت‌های ذخیره‌سازی گاز طبیعی، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و بادی، مدیریت راهبردی انرژی، عقد قراردادهای بهره‌برداری مشترک و مشارکت در میدان‌های مشترک و ... از موارد مهمی در برنامه هفتم است که به آن اشاره شد.

 در مجموع چرایی ناترازی انرژی در کشور به عدم اجرای اسناد بالادستی، ضعف پشتیبانی اجتماعی، فقدان فرهنگ بهینه مصرف، سهم بالای گاز طبیعی در سبد انرژی، عدم تناسب تولید و مصرف گاز طبیعی و توجیه‌ناپذیری بهینه‌سازی به دلیل قیمت پایین انرژی مرتبط دانسته شد.

کد خبر 652802

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =