به گزارش خبرنگار شانا، مرضیه شاهدایی، صبح امروز ( دوشنبه، هشتم شهریورماه) در یک نشست خبری به مناسبت هفته دولت، با تشریح عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در سه ساله دولت یازدهم، ظرفیت نصب شده پتروشیمی را 60 میلیون تن اعلام کرد و گفت: این رقم ظرف پنج سال آینده به 100 میلیون تن می رسد و در 10 سال آینده به 140 میلیون تن خواهد رسید.
شاهدایی همچنین از امضای تفاهمنامه با شرکتهای توتال و لینده در دوره پسابرجام خبرداد و گفت: در آینده 2 تفاهمنامه دیگر خارجی امضا می شود، ضمن این که زمان تفاهمنامه یکسال تا 14 ماه خواهد بود و پس از آن تفاهمنامه منجر به امضای قرارداد نهایی می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از حضور و مذاکره شرکتهای نام آور خارجی در دوره پسابرجام در صنعت پتروشیمی خبرداد و گفت: پیش بینی خارجی ها این است که ایران قطب آینده پتروشیمی جهان خواهد بود.
شاهدایی با اشاره به تاثیر برجام در صنعت پتروشیمی گفت: توسعه صادرات و گشوده شدن مجاری بسته و آغاز مذاکرات برای سرمایه گذاران از جمله آثار برجام است.
افزایش 15.5 درصدی تولید محصولات پتروشیمی در دولت یازدهم
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اعلام شاخصهای رشد تولید و صادرات صنعت پتروشیمی در دولت یازدهم اظهار کرد: در سه سال گذشته از نظر تولید حدود 15.5 درصد رشد داشتیم که میزان رشد پارسال 7 درصد بوده است.
وی مقدار رشد صادرات محصولات پتروشیمی در سه سال گذشته را 46 درصد و مقدار افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در سال 94 را 12 درصد اعلام کرد.
سالهای 95 و 96، سالهای استثنایی صنعت پتروشیمی
شاهدایی سالهای 95 و 96 برای صنعت پتروشیمی استثنایی خواند و گفت: در طول این دو سال طرحهای قابل توجهی در صنعت پتروشیمی به بهره برداری می رسد.
وی به طرحهای تخت جمشید ماهشهر، پتروشیمی لرستان، اسید سولفوریک ارومیه، فاز 2 کاویان، اوره و آمونیاک مرودشت، اتیلن گلایکول مروارید و همچنین پتروشیمی مهاباد اشاره کرد و گفت: این هفت طرح با سرمایه گذاری حدود 2200 میلیون یورو حدود چهار میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی افزوده است.
شاهدایی ادامه داد: از هفت طرح یادشده که به بهره برداری رسیده اند، پنج طرح افتتاح شده و 2 طرح دیگر هم در حال تولید و صادرات و آماده افتتاح است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی خبر داد: تا پایان امسال هفت طرح دیگر شامل فاز 1 و 2 خط لوله اتیلن غرب، فاز 2 پتروشیمی کارون، پلی اتیلن کردستان، فاز 3 پردیس، پتروشیمی انتخاب (پلی استایرن)، پتروشیمی تخت جمشید پارس عسلویه و پتروشیمی دالاهو تکمیل و به مرحله بهره برداری می رسد.
به گفته شاهدایی، با مجموع طرحهایی که در برنامه ریزی افتتاح امسال قرار دارد، 2 و 500 میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی اضافه می شود و در پایان امسال 6 میلیون و 500 هزار تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی افزوده می شود و ارزش مجموع سرمایه گذاری طرحهایی که امسال افتتاح می شود، چهار هزار و 500 میلیون یوروست.
7 هزار تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور اضافه می شود
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: در نیمه نخست سال آینده حدود هفت هزار تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور اضافه می شود.
وی با اشاره به برنامه ریزی صورت گرفته برای افزایش تولید در صنعت پتروشیمی برای سال آینده اعلام کرد: برای سال 96 نیز طرحهایی در برنامه ریزی این شرکت برای بهره برداری و افتتاح قرار دارد که اکنون بیش از 85 تا 90 درصد پیشرفت دارند و در مرحله پایان طرح هستند و برخی از آنها در مرحله راه اندازی هستند که تا پایان دولت یازدهم به مرحله افتتاح خواهند رسید.
شاهدایی فاز 1 پتروشیمی بوشهر، الفین ایلام، فاز یک مخازن متمرکز عسلویه، متانول مرجان، متانول کاوه (بعنوان بزرگترین واحد تولید متانول جهان) و پتروشیمی صدف را از جمله طرحهای برنامه ریزی شده برای سال آینده اعلام کرد و گفت: برآورد ما این است که در نیمه نخست سال آینده با مجموع سرمایه گذاری سه هزار میلیون یورو حدود هفت هزار تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور افزوده شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در ادامه این نشست خبری با ارائه گزارش عملکرد امسال صنعت پتروشیمی گفت: تولید پنج ماه امسال محصولات پتروشیمی 21 میلیون تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از رشد 7.7 درصدی برخوردار بوده است.
رشد 7.7 درصدی تولید محصولات پتروشمی در امسال
وی یادآور شد: براساس برنامه ریزی صورت گرفته در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، 55 طرح پیش بینی شده است که 15 طرح افتتاح و 40 طرح از این مجموعه باقی می ماند که تکمیل آنها در پنج سال آینده به سرمایه گذاری 20 تا 22 میلیون یورویی نیاز دارد.
شاهدایی با اشاره به برنامه ریزی درازمدت شرکت ملی صنایع پتروشیمی با توجه به خوراکهای موجود از جمله گاز طبیعی گفت: برای 10 سال آینده 28 طرح جدید با برآورد سرمایه گذاری 30 میلیارد یورویی پیش بینی شده که تحقق آن نیازمند سرمایه گذاری مستقیم شرکتهای خارجی بوده و در این راستا سیاست ما تشویق شرکتهای خارجی برای حضور در ایران است.
وی با بیان ضرورت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و اعلام برنامه های تشویقی پیش بینی شده از سوی وزارت نفت و دولت برای سرمایه گذاران به تثبیت نرخ خوراک اشاره کرد و گفت: از دیگر تمهیدهای اتخاذ شده ایجاد هابهای جدید پتروشیمی است تا بعنوان مناطق ویژه پتروشیمی ایجاد شود و سرمایه گذاران هم بتوانند از مزیتهای منطقه ویژه برخوردار شوند.
شاهدایی گفت: هابهای جدید پتروشیمی چابهار و انرژی پارسیان در حال شکل گیری است و منطقه جاسک هم در آینده نزدیک به مناطق توسعه صنعت پتروشیمی اضافه می شود.
معاون وزیر نفت درامور پتروشیمی ادامه داد: براساس آمایش سرزمینی صورت گرفته از سوی متخصصان این شرکت، مناطقی که قابلیت رشد صنعت پتروشیمی را دارند شناسایی و مجوز برخی از طرحهای آنها نیز صادر شده است.
به گفته وی، در سطح پالایشگاهها با راه اندازی ستاره خلیج فارس میزان ال پی جی بیشتری خواهیم داشت که می تواند در اختیار سرمایه گذاران پتروشیمی قرار گیرد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی درباره زمان جذب سرمایه گذاری خارجی گفت: اگر میزان روابط سیاسی بهبود یابد و در مسیر تحقق اهداف برجام حرکت کنیم، سرمایه گذاری هم محقق می شود.
وی، شرایط امسال صنعت پتروشیمی کشور را متفاوت با گذشته خواند و به حضور شرکتهای مطرح خارجی در ایران برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی اشاره کرد.
شاهدایی درباره سقف قرارداد با دو شرکت توتال و لینده گفت: سقف تفاهمنامه با توتال هنوز مشخص نشده و این شرکت فقط میخواست در زمینه تامین خوراک مطمئن باشد که ما خوراک اتان و مایع را معرفی کردیم و همچنین قرار شد که طرح و زنجیره تولید را اعلام کنند تا مباحث فیزیکی طرح از شروع تا پایان زنجیره تکمیل تصویب و مشخص شود.
وی تفاهمنامه شرکت لینده را با شرکت پتروشیمی کیان عنوان کرد و درباره تفاهمنامه هایی که قرار است در آینده امضا شود، گفت: با توجه به شرایط جهانی و تا زمانی که تفاهمنامه امضا نشده نمیتوانم اسم دو شرکت را اعلام کنم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی شروط شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای حضور سرمایه گذاران خارجی را حضور یک شرکت ایرانی در کنار آنها، استفاده از توانمندیهای داخلی از جمله نیروهای متخصص و تحصیل کرده، سازندگان، مشاوران و پیمانکاران، تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی برشمرد.
شاهدایی اعلام کرد: ما خوراک بویژه اتان را در اختیار سرمایه گذاری قرار می دهیم که زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی را تا انتها تکمیل کنند و خوراک صنایع پایین دستی فراهم سازند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در پاسخ به سوالی درباره زمان محقق شدن جذب سرمایه گذاری خارجی گفت: جذب سرمایه گذاری خارجی به طور مستقیم مرتبط با روابط سیاسی است، از این رو هر میزان روابط سیاسی بهبود یابد و در مسیر تحقق اهداف برجام حرکت کنیم، سرمایه گذاری هم محقق می شود.
انتقاد مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از روند خصوصی سازی
شاهدایی گفت: تنها 10 یا 15 درصد از صنعت به بخش خصوصی واگذار شده است و عمده سرمایه گذاران به نوعی با دولت در ارتباط هستند که باید تعادل در واگذاری باقیمانده سهام به بخش خصوصی صورت گیرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام این که دلیل عمده حوادث آتش سوزیهای اخیر در صنعت پتروشیمی ناشی از رعایت نشدن مسایل ایمنی، اچ اس یی و بهره برداری بوده است، در مورد حادثه در خط لوله اتیلن غرب نیز به خطای پیمانکار اشاره کرد که با انباشت خاک سبب ایجاد رانش شده است.
وی گفت: آن پیمانکار از شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجوزی دریافت نکرده بود و از سویی براساس دستورالعمل مشخص است که انباشت خاک سبب اتفاق می شود.
وی با اعلام این که حوادث بیستون، خط اتیلن غرب، و بوعلی سینا ناشی از رعایت نکردن دستورالعملها بوده است، توضیح داد: آتش سوزیهای اخیر به دنبال حمله های سایبری نبوده است اما دو مورد از واحدهایی که تجهیزاتی وارد کرده بودند، با بدافزارهایی همراه شدند که کنترل شد.
شاهدایی در مورد اظهارنظر وزیر صنعت و معدن برای خروج پتروشیمیها از بورس گفت: فروش محصولات پتروشیمی در بورس دارای معایب و مزایایی است اما براساس تصمیم دولت این محصولات باید در بورس عرضه شود و باید در کمیته هایی مزایا و معایب این مساله را مورد بررسی قرار دهیم تا شفاف سازی صورت گیرد و قانونمندتر شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره برنامه ریزی این شرکت برای سرمایه گذاری در خارج از کشور گفت: با توجه به پتانسیل و نیاز داخل کشور برنامه ای برای سرمایه گذاری در خارج از کشور نداریم و هدفگذاری ما ترغیب سرمایه گذاران خارجی برای حضور در ایران است.
شاهدایی در ادامه این نشست در مورد روند خصوصی سازیها با بیان این که ما در نحوه واگذاریها دخیل نبودیم، گفت: تنها 10 یا 15 درصد از صنعت به بخش خصوصی واگذار شده است و عمده سرمایه گذاران به نوعی با دولت در ارتباط هستند که باید تعادل در واگذاری باقیمانده سهام به بخش خصوصی صورت گیرد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در مورد میزان ارزآوری صنعت پتروشیمی در دوره پسابرجام گفت: پارسال 18.8 میلیون تن محصولات پتروشیمی با ارزآوری 9.6 میلیارد دلار صادر شده است.
نظر شما