تحلیل ژئوپلتیکی تعیین حدود مرزهای کشورهای حاشیه خلیج فارس

ژئوپلیتیک یا سیاست جغرافیایی، نقش عوامل جغرافیایی را در سیاست و قدرت کشورها بررسی می‌کند از این رو در این پژوهش به بررسی و تحلیل ژئوپلتیکی تعیین حدود مرزهای کشورهای حاشیه خلیج فارس پرداخته شده است.

به گزارش شانا، مباحث ژئوپلیتیک ارتباط میان عوامل جغرافیایی و سیاست دولت‌ها را مطالعه می‌کند. زیرا دولت‌ها با توجه به اوضاع جغرافیایی کشور خود سیاست‌گذاری می‌کنند. از طرفی ژئوپلیتیک علاوه بر بررسی رابطه بین عوامل جغرافیایی و سیاست یک کشور، به تفسیر وقایع نیز می‌پردازد و آینده را پیش‌بینی و خط مشی سیاسی کشور را تعیین می‌کند.

خلیج فارس نیز یکی از موقعیت‌های جغرافیایی است که نقش مهمی را در تعیین خط مشی سیاسی کشورهای مجاور خود ایفا می‌کند که یکی از مهم‌ترین این مباحث، تعیین حدود دریایی کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

ادعای سرزمین این کشورها نسبت به یکدیگر، وجود تعداد زیاد جزایر و اختلاف در مورد حاکمیت آنها، تنگناهای ژئوپلیتیکی برخی کشورها و وجود میدان‌های مشترک نفت و گاز از جمله این عوامل جغرافیایی است. 

زیرا تقریبا در میان تعداد قابل توجهی از کشورهای منطقه، اختلاف‌های مرزی و سرزمینی وجود دارد. وجود این اختلاف‌ها نه تنها یکی از مشکلات تحدید مرزهای زمینی است، بلکه به تبع آن، مانعی در تعیین مرزهای دریایی است.

به عنوان نمونه ادعای سرزمینی عربستان نسبت به قطر و امارات متحدۀ عربی و یا اختلافات سرزمینی میان عمان و امارات عربی متحد و یا ادعاهای عراق نسبت به کویت، مانع تحدید حدود مرزهای زمینی و به تبع آن مرزهای دریایی میان این کشورها شده است.

بنابراین تحدید حدود مرزهای دریایی در حوزه خلیج فارس پیش از هر مسئلۀ دیگری موکول به تعیین مرزهای زمینی و حل اختلافات سرزمینی است.

همچنین، ویژگی‌های ژئوپلیتیکی خلیج فارس و اهمیت راهبردی برخی مناطق یا جزایر از عوامل تاثیرگذار در تحدید حدود مرزهای دریایی است زیرا برخی مناطق و جزایر خلیج فارس اهمیت راهبردی دارند.

بر این اساس کشورهای خلیج فارس نسبت به این مناطق و جزایر حساسیت دارند و سیاست آنها در راستای تسلط و کنترل این مناطق و یا جزایر است. 

وجود حوزه‌های نفتی و گازی خلیج فارس نیز در ترسیم مرزهای دریایی تاثیر گذار است. این مسئله هم می‌تواند به تحدید حدود مرزهای دریایی کمک کند و هم می‌تواند در اجرای آنها مشکل ایجاد کند.

بهره‌برداری از این میدان‌ها می‌تواند انگیزه لازم را در کشورهای منطقه برای تحدید حدود مرزهای دریایی فراهم کند که می‌توان به تعیین مرزهای دریایی ایران با عمان، و قطر اشاره کرد.

وجود حوزه‌های نفتی و گازی مشترک در مرزهای دریایی ایران با عمان، ایران با قطر و ایران و با عربستان، انگیزه‌های لازم را در تمام این کشورها برای ترسیم مرزهای دریایی و بهره‌برداری از میدان‌های مشترک را فراهم کرده است.

با این حال به نظر می‌رسد اهمیت تعیین مرزهای دریایی در خلیج فارس، بیشتر برای بهره‌برداری از میدان‌های مشترک نفت و گاز است. زیرا در بستر خلیج فارس حوزه‌های نفتی و گازی بسیاری هستند که تنها برخی از آنها کشف و مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند.

برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید.

کد خبر 272053

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =