خلیج فارس نیز یکی از موقعیتهای جغرافیایی است که نقش مهمی را در تعیین خط مشی سیاسی کشورهای مجاور خود ایفا میکند که یکی از مهمترین این مباحث، تعیین حدود دریایی کشورهای حاشیه خلیج فارس است.
ادعای سرزمین این کشورها نسبت به یکدیگر، وجود تعداد زیاد جزایر و اختلاف در مورد حاکمیت آنها، تنگناهای ژئوپلیتیکی برخی کشورها و وجود میدانهای مشترک نفت و گاز از جمله این عوامل جغرافیایی است.
به عنوان نمونه ادعای سرزمینی عربستان نسبت به قطر و امارات متحدۀ عربی و یا اختلافات سرزمینی میان عمان و امارات عربی متحد و یا ادعاهای عراق نسبت به کویت، مانع تحدید حدود مرزهای زمینی و به تبع آن مرزهای دریایی میان این کشورها شده است.
همچنین، ویژگیهای ژئوپلیتیکی خلیج فارس و اهمیت راهبردی برخی مناطق یا جزایر از عوامل تاثیرگذار در تحدید حدود مرزهای دریایی است زیرا برخی مناطق و جزایر خلیج فارس اهمیت راهبردی دارند.
وجود حوزههای نفتی و گازی خلیج فارس نیز در ترسیم مرزهای دریایی تاثیر گذار است. این مسئله هم میتواند به تحدید حدود مرزهای دریایی کمک کند و هم میتواند در اجرای آنها مشکل ایجاد کند.
وجود حوزههای نفتی و گازی مشترک در مرزهای دریایی ایران با عمان، ایران با قطر و ایران و با عربستان، انگیزههای لازم را در تمام این کشورها برای ترسیم مرزهای دریایی و بهرهبرداری از میدانهای مشترک را فراهم کرده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید.
نظر شما