به گزارش خبرنگار شانا، از ابتدای امسال تاکنون مردان نفتی ایران در تلاش هستند تا بار دیگر و برای سومین بار متوالی تولید گاز ترش از میدان مشترک پارس جنوبی را 100 میلیون مترمکعب افزایش دهند. برای تحقق این امر آن ها به طور شبانه روزی در سختترین شرایط اقلیمی و جغرافیایی تأسیسات لازم برای استخراج، انتقال، پالایش و تزریق گاز به شبکه سراسری را در اعماق آبهای نیلگون خلیج فارس نصب می کنند.
حتی تصور اینکه بتوان ساعتهای طولانی از شبانه روز را در هوایی با گرمای ٤٠ درجه و رطوبت ٩٥ درصد زیر نور سوزان خورشید کار کرد، برای ما مشکل است، اما در فاصله ١٣٠ کیلومتری سواحل استان بوشهر و در نزدیکی مرز ایران و قطر، هم اینک گروه کثیری از مردان این مرز و بوم در چنین شرایطی به دور از کانون خانواده و در فشار مشکلات روحی با خطرات فراوان شغلی دست و پنجه نرم میکنند تا ایران، زمستان امسال با کمبود گاز مواجه نشود و هوای خانهها گرم باشد.
تقریبا در تمام سخنرانیهای مسئولان ارشد صنعت نفت کشورمان بر توسعه هرچه سریعتر این میدان مشترک تاکید میشود، هماکنون این مهم به فراتر از یک موضوع صرفا صنعتی در ایران تبدیل شده چراکه بهرهبرداری کامل از فازهای این میدان میتواند تحولی اساسی در اقتصاد ملی و معیشت مردم کشورمان ایجاد کند.
امسال با راهاندازی 6 سکوی پارس جنوبی در دریا بیش از 100 میلیون مترمکعب گاز ترش دیگر به تولید این میدان مشترک افزوده میشود تا بار دیگر و برای سومین بار قول وزیر نفت در مورد تولید از این میدان محقق شود. از این رو پیش بینی میشود امسال ایران، زمستان را با پایداری کامل جریان گاز سپری کند.
درصورت تحقق این امر تولید از پارس جنوبی از مرز 500 میلیون مترمکعب در روز میگذرد.
علیاکبر شعبانپور، مدیرعامل پیشین شرکت نفت وگاز پارس در گفت و گو با خبرنگار شانا گفته بود: تا پایان امسال پنج فاز پارس جنوبی شامل فازهای ١٩ ( معادل ٢ فاز استاندارد)، ٢١-٢٠ و بخش های باقی مانده فازهای ١٧ و ١٨ راه اندازی می شوند، تا برداشت ایران از این میدان مشترک با قطر برابر شود.
وزارت نفت قصد دارد تولید گاز طبیعی خود از این میدان مشترک را نهایتا تا دو سال آینده با راه اندازی 24 فاز به روزانه ٨٠٠ میلیون مترمکعب برساند. تاکنون تقریبا 15 فاز آن به طور کامل به بهره برداری رسیده و مابقی فازها مانند فاز های 19 و 20 و 21 با بخشی از ظرفیت خود در حال تولید هستند. هم اکنون که این گزارش را می خوانید تولید از این میدان مشترک با قطر روزانه به بیش از 420 میلیون مترمکعب گاز شیرین و ٥٣٠ هزار بشکه میعانات گازی رسیده است؛ به عبارت دیگر وزارت نفت خود را از هم اکنون برای پشت سر گذاشتن زمستان آماده کرده است.
افزایش تولید 25 میلیون مترمکعبی فازهای 17 و 18 در سال 95
تیرماه امسال سکوی ١٨B از یارد بندرعباس بارگیری و مردادماه نیز عملیات نصب آن انجام شد، عملیات راه اندازی بخشهای مختلف این سکو در هفته جاری به پایان رسید و سرانجام سوم آبان ماه به بهرهبرداری رسید. با راهاندازی این سکو که در نوع خود با 62 روز کار رکوردی جدید در عملیات نصب به ثبت رسید، ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز ترش به تولید پارس جنوبی در سال 95 افزوده خواهد شد.
عملیات تولید (Start up) سکوی ١٨B پارس جنوبی پس از باز کردن چاه شماره ٢ این سکو و روشن شدن مشعل آن آغاز شده و به زودی گاز دریافتی به پالایشگاه خشکی این فازها ارسال میشود. هم اکنون عملیات نصب اسپولهای خط لوله ١٨ اینچ حد فاصل سکوی ١٨A و ١٨B در حال انجام است که با پایان عملیات مربوطه و انجام هیدروتست این خط لوله، گاز تولیدی این سکوی اقماری به سکوی ١٨A ارسال و متعاقب آن به پالایشگاه فازهای ١٧و ١٨ منتقل میشود.
اواخر مهرماه امسال نیز رسانهها خبر از بارگیری سکوی ١٧B دومین و آخرین سکوی فازهای ١٧و ١٨ پارس جنوبی دادند، با راهاندازی سکوی ١٧B پارس جنوبی در اوایل اسفندماه امسال زنجیره تولید فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی تکمیل و ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز ترش دیگر به تولید پارس جنوبی افزوده می شود، هم اکنون پیشرفت فیزیکی این سکو ۹۲.۳ درصد، پیش راه اندازی ۶۶ درصد و راه اندازی ۳۳ درصد اعلام شده است.
فراموش نکنیم که تکمیل زنجیره در فاز 17 و 18 پارس جنوبی با تدبیر مدیران ارشد صنعت نفت همراه بود به طوری که در ابتدا قرار بر این بود که شرکت صدرا سکوهای اقماری این فازها را بسازد اما به دلیل مشکلات پیش روی این شرکت، ساخت سکوهای اقماری متوقف شده بود، از این رو با توجه به اینکه ساخت سکوهای فاز ١٤ در یارد ایزوایکو از ساخت پالایشگاه جلوتر بود، بنابراین تصمیم گرفته شد تا دو سکوی اقماری طرح فاز ١٤ با دو سکوی اقماری صدرا جایگزین شود. شرکت صدرا در حال ساخت دو سکوی جایگزین فاز ١٤ است.
بخشی از فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی دیماه سال ٩٣ به بهره برداری رسیده است و هماکنون هر چهار ردیف تصفیه گاز پالایشگاه در حال تولید هستند. ردیف های سوم و چهارم گاز خود را از دریا و از سکوهای ١٧A و ١٨A می گیرند. ردیف های اول و دوم هم تا زمانی که سکوهای ١٧B و ١٨B راه اندازی شوند گاز خود را از فازهای ٦ تا ٨ پارس جنوبی دریافت می کنند.
محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، ارزش اقتصادی محصولات تولید شده از فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی را تا ٣٠ شهریورماه امسال، بیش از دو میلیارد دلار اعلام کرده است. با اجرای فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی برداشت روزانه ٥٦ میلیون مترمکعب گاز، ٨٠ هزار بشکه میعانات گازی، ٤٠٠ تن گوگرد و تولید سالانه یک میلیون تن اتان و ١,٠٥ میلیون تن گاز مایع (پروپان و بوتان) محقق خواهد شد.
تولید 42 میلیون مترمکعبی گاز فاز 19 در سال 95
تیرماه امسال بود که نخستین سکوی فاز 19 پارس جنوبی یعنی سکوی ١٩C نصب و راه اندازی شد تا با راه اندازی این سکو امکان برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز از این فاز میسر شد، ضمن آن که یکی از سکوهای فاز یک (SPD٢ ) نیز به پالایشگاه این فاز اختصاص داده شده بود.
به نظر می رسد با راه اندازی سکوی ١٩A که نصب آن در تابستان امسال در موقعیت خود قرار گرفت تولید گاز در پالایشگاه این فاز به بیش از 40 میلیون مترمکعب برسد، با راه اندازی کامل فاز ۱۹ پارس جنوبی امکان برداشت روزانه دو میلیارد فوت مکعب گاز از این فاز امکان پذیر می شود. اردیبهشت ماه و تیرماه امسال، ردیف های یک و چهار شیرین سازی پالایشگاه این فاز با ظرفیت روزانه یک میلیارد فوت مکعب از طریق سکوی اقماری (SPD٢) و ١٩C به بهره برداری رسید.
مجری فاز ١٩ پارس جنوبی اعلام کرده ردیف سه شیرین سازی پالایشگاه این طرح آمادگی کامل دریافت گاز سکوی ١٩A را دارد و هم اکنون نیز همراه با دو ردیف دیگر شیرین سازی، گاز ترش بخش فراساحل را پالایش و به خط سراسری تزریق می کند.
به گفته وی، هم اکنون روزانه حدود ٢٥ میلیون مترمکعب گاز از بخش سکوهای فاز ١٩ برداشت و پس از ورود به پالایشگاه و انجام مراحل شیرین سازی، ٢٢ میلیون مترمکعب گاز فرآورش شده به خط سراسری تزریق می شود. بر اساس گزارش شرکت نفت وگاز پارس، پیش بینی می شود پس از رسیدن به شرایط پایدار، روزانه ١٤ میلیون مترمکعب گاز سکوی ١٩A تولید و برای پالایش به پالایشگاه خشکی فاز ١٩ منتقل شود.
تولید 50 میلیون مترمکعب گاز فاز 20 و 21 در سال 95
در حالی که سکوی فاز ٢١ پارس جنوبی با وزن دو هزار و ٧٠٠ تن مردادماه امسال در موقعیت خود نصب شده و هم اکنون عملیات راه اندازی این سکو ادامه دارد، اخیرا بارگیری دیگر سکوی این فاز به پایان رسیده و به زودی سواحل خلیج فارس را برای نصب در دریا ترک می کند، به گفته مسولان شرکت نفت و گاز پارس، سکوی فاز 21 تا پایان آبان ماه و سکوی فاز 20 تا پیش از اسفندماه به بهره برداری می رسند. پالایشگاه این فازها هم اکنون با گاز فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی در حال تولید گاز شیرین هستند و امکان دریافت گاز ترش دریا در آن ایجاد شده است.
به گفته مجری فاز 20 و 21 پارس جنوبی، ردیف دوم شیرین سازی پالایشگاه این فازها نیز تا یک ماه آینده تکمیل شده و در ادامه، این دو ردیف، گاز بخش فرا ساحل این طرح درحال توسعه را دریافت می کند.
سکوهای فازهای ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی، هر یک ظرفیت فرآورش روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز را دارند. طرح توسعه فازهای ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی با هدف تولید روزانه ٥٠ میلیون مترمکعب گاز شیرین برای مصارف داخلی، بازیافت سالانه یک میلیون تن گاز اتان برای مصرف در صنایع پتروشیمی، بازیافت سالانه یک میلیون و ٥٠ هزار تن گاز مایع مرغوب برای صادرات، تولید روزانه ٧٥ هزار بشکه میعانات گازی گوگرد زدایی و تثبیت شده برای صادرات و بازیافت روزانه ٤٠٠ تن گوگرد برای صادرات در اولویت وزارت نفت قرار دارد. این طرح تا اوایل شهریورماه امسال به پیشرفت فیزیکی ٨٩,٣٣ درصد رسیده است.
هنگام روی کار آمدن دولت یازدهم ایران روزانه ٢٤٠ میلیون مترمکعب گاز میدان گازی پارس جنوبی برداشت می کرد که اواخر پارسال این میزان برداشت با راه اندازی فازهای ١٢، ١٥، ١٦ و ١٧ به ٣٦٠ میلیون مترمکعب در روز رسید. پنج فاز پارس جنوبی (١٩ معادل ٢ فاز استاندارد، ٢٠ و ٢١ و بخش باقیمانده از فازهای ١٧ و ١٨) تا پایان امسال به بهرهبرداری میرسند، با تکمیل این طرحها تا پایان امسال مجموع تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به ٥٣٠ تا ٥٥٠ میلیون مترمکعب گاز شیرین میرسد که در کنار عواید مالی که برای کشور به همراه دارد، تامین خوراک پالایشگاهها و پتروشیمیهای داخلی نیز تقویت می شود.
ظرفیت کنونی برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی به بیش از ٤2٠ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. ظرفیت سکوهای پنج فاز پارس جنوبی (١٩ معادل ٢ فاز استاندارد، ٢٠ و ٢١ و بخش باقیمانده از فازهای ١٧ و ١٨) که قرار است امسال مورد بهره برداری قرار بگیرند حدود 140 میلیون مترمکعب است که به نظر می رسد 100 میلیون مترمکعب آن امسال و مابقی پیش از پایان کار دولت یازدهم به تولید برسد تا کار پارس جنوبی با فازهای 11، 13، 14، 22 تا 24 به دولت دوازدهم سپرده شود. فازهایی که به طور متوسط به جز فاز 11 بالای 75 درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
نظر شما