به گزارش شانا، «بروت پاخور، رئیس جمهوری اسلوونی عصر روز دوشنبه (یکم آذرماه) در حالی وارد تهران شد که از چند ماه پیش زمزمه ها و اخبار حضور جدی تر و عملی تر اسلوونی در گسترش مناسبات اقتصادی و سیاسی یکی دیگر از اعضای اتحادیه اروپا، پس از برجام به گوش می رسید. داریا بادواژ کورت، معاون وزیر خارجه اسلوونی سه هفته پیش در دیدار با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، با اشاره به سفر رئیس جمهوری کشورش به ایران گفته بود که «همزمان با سفرش به ایران، سفارت اسلوونی در تهران نیز افتتاح خواهد شد» این در حالی بود که سفارت اسلوونی در تهران 23 اسفندماه 1391 به دلیل سیاست های ریاضت اقتصادی این کشور بسته شد.
کارل ویکتور اریاوتس، معاون نخست وزیر و وزیر امورخارجه اسلوونی نیز هفته گذشته اعلام کرد که سفارت این کشور در ماه نوامبر (آبان - آذر ) سال جاری میلادی در تهران بازگشایی می شود.
اسلوونی ساختار اقتصادی مبتنی بر صنعت دارد و 75 درصد تولید ناخالص داخلی آن به صادرات متکی است.
بر اساس آمارهای رسمی، حجم مبادلات تجاری ایران و اسلونی در سالهای گذشته کاهش یافت و از 96 میلیون یورو در سال 2011 میلادی (1390 خورشیدی) به 46 میلیون یورو در سال 2012 و به 25 میلیون و 500 هزار یورو در سال 2013 رسید.
علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز پیشتر اعلام کرده بود که دو کشور روابط مطلوب سیاسی دارند اما حجم روابط اقتصادی و تجاری آنها در حد قابل توجه و مناسب نیست که امیدواریم اجرای برجام و رفع تحریم ها، زمینه تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور را فراهم کند.
استقبال رسمی دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری از رئیس جمهوری اسلوونی در کاخ سعد آباد که به همراه یک هئیت 50 نفره از فعالان اقتصادی وارد تهران شده بود، نشان از آغازی دیگر بر افزایش مبادلات اقتصادی و مناسبات سیاسی داد.
پایبندی به برجام
رئیس جمهوری اسلوونی در نخستین دیدار رسمی خود با روحانی با ابراز خرسندی از نتیجه بخش بودن مذاکرات 1+5، از اتحادیه اروپا تشکر کرد و گفت: از همه طرفین درخواست می کنم به تعهدهای خود در قرارداد پایبند باشند، معتقدم این مذاکرات نشانه ای است که موضوعات را می توان از طریق دیپلماتیک حل و فصل کرد.
وی گفت: معتقد هستیم حل و فصل مشکلات از طریق مذاکرات دیپلماتیک و روابط دوباره میان ایران و جامعه بین الملل فرصت ارزشمندی برای جمهوری اسلوونی است تا بار دیگر در روابط اقتصادی و سیاسی خود اهتمام داشته باشد.سفر من به ایران همراه با وزرای امور خارجه و اقتصاد اسلوونی و به همراه هیئت بزرگ تجاری به عنوان اولین سفر رسمی، نشان دهنده آغاز فصل جدیدی بین دو کشور خواهد بود.
رئیس جمهوری ایران نیز در این دیدار گفت: عادی سازی روابط بین جمهوری اسلامی ایران و جامعه بین الملل فرصتی برای جمهوری اسلوونی است که پس از سالها کمبود و کاهش روابط بتواند روابط خود را با ایران به سطح عالی ارتقا دهد.
وی گفت: تلاش خواهم کرد تا میزان تبادلات را میان دو کشور افزایش دهیم و چند ماه گذشته نیز فعالان اقتصادی اسلوونی در تهران دفتری را بازگشایی کردند و نشست تجاری را انجام خواهند داد تا موانع عملی را رفع کنیم.
افزایش 5 برابری مناسبات اقتصادی
در نشست هیئتهای عالی رتبه ایران و اسلوونی، رئیس جمهوری ایران گفت: تهران مصمم است پس از توافق برجام و رفع تحریم های ظالمانه، روابط و همکاری های خود را با کشورهای دوست به ویژه در اتحادیه اروپا گسترش دهد.
روحانی با اشاره به وجود ظرفیتها و فرصت های مناسب برای توسعه همکاری ها و روابط تجاری و اقتصادی میان ایران و اسلوونی، بر ضرورت معرفی و شناساندن توانمندی ها و ظرفیت های موجود به تجار و فعالان اقتصادی دو کشور تاکید کرد.
رئیس جمهوری همچنین همکاری های مشترک بانکی و بیمه ای را گامی موثر در توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی ایران و اسلوونی دانست و افزود: روابط بانکی و بیمه ای، پایه اصلی توسعه مناسبات اقتصادی دو کشور است که باید گسترش پیدا کند.
وی حمایت دولتها از بخش خصوصی و فعالان اقتصادی و ارائه تسهیلات لازم به آنها برای گسترش همکاریها با یکدیگر را حائز اهمیت دانست و گفت: ایران و اسلوونی می توانند همکاری های خوبی در بخش های مختلف ازجمله خدمات فنی و مهندسی، امور زیربنایی، علمی، فرهنگی، دانشگاهی و بیو و نانو فناوری داشته باشند.
روحانی با اشاره به اینکه حجم مبادلات تجاری و روابط اقتصادی ایران و اسلوونی هم اکنون رضایت بخش نیست، افزود: دو کشور می باید با توجه به توانمندی و ظرفیت های خود در راستای ارتقای سطح مناسبات تجاری میان تهران-لیوبلیانا تلاش کنند.
رئیس جمهوری اسلوونی نیز در این نشست بازگشایی سفارت اسلوونی در تهران را نشان از عزم جدی این کشور برای توسعه مناسبات همه جانبه با ایران دانست و گفت: ایران ثابت کرد دارای مهارت دیپلماتیک برای حل و فصل مشکلات است و امروز زمان آنست که روابط دو کشور را به عالی ترین سطح ارتقا دهیم.
رئیس جمهوری اسلوونی تاکید کرد: باید تلاش کنیم تا حجم مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور را به بیش از ٥ برابر افزایش دهیم.
برگزاری نشست شرکت های اقتصادی
نشست هیئتهای اقتصادی ایران اسلوونی روز سه شنبه (دوم آذرماه) و در دومین روز سفر رئیس جمهوری اسلوونی، برگزار شد. زمینه فعالیت شرکت های اسلوونیایی که در این نشست حضور داشتند، حمل و نقل هوایی، انرژی، بانکی و پولی، گردشگری، تجهیزات ارتباطات و فناوری اطلاعات، تجهیزات الکترونیک، تجهیزات ساختمانی، کشاورزی، پزشکی، صنایع غذایی، صنعت و معدن بود.
در این نشست همچنین شرکت های فعال در زمینه های کشتیرانی، تجارت الکترونیک، خدمات اقتصادی و سازمانی، داروسازی، تولید موتور و توربین های صنعتی حضور داشتند.
حمایت از روابط اقتصادی و تجاری
رئیس جمهوری اسلوونی در این نشست تجاری که با حضور حمید چیت چیان، وزیر نیرو در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد، گفت: این سفر فرصتی برای پیدا کردن راه حل برای مشکلات 2 کشور است.
رئیس جمهوری اسلوونی اضافه کرد: دلیل حضور ما در این مکان، پیدا کردن راه حلی برای مشکلات در آغاز مناسبات تجاری دو کشور پس از یک وقفه طولانی است.
وی افزود: ما برای گسترش روابط تجاری و تضمین سرمایه گذاری، خود را مسوول می دانیم و فکر نمی کنم فشار زیادی در این زمینه وجود داشته باشد.
پاخور یادآوری کرد: سفارت این کشور در تهران به زودی باز می شود و به شرکت های اسلونی برای تجارت با ایران، امضای قرارداد با شرکای ایرانی و دیگر مسائل مرتبط خدمات ارائه می کند.وی درباره دیدار خود با رئیس جمهوری ایران گفت: برای هدایت فرایند برقراری و گسترش روابط تجاری 2 کشور، از ایشان دعوت کردم از اسلوونی دیدن کند و وضعیت اقتصادی کشور ما را از نزدیک ببیند.
پاخور به صاحبان کسب و کار اطمینان داد هر 2 کشور از همکاری ها و روابط تجاری حمایت می کنند.
بخش خصوصی دو طرف در این نشست سه تفاهمنامه همکاری امضا کردند، همچنین سه سند همکاری در حضور رئیسان جمهوری این دو کشور در زمینه های اقتصادی، فناوری و نانوزیستی امضا شد.
وزیر نیرو نیز در نشست تجاری ایران و اسلوونی گفت: ایران از همکارهای اقتصادی که میان دو کشور قابل انجام است، حمایت می کند و آماده است زمینه را برای فعالیت های مشترک سامان دهد.
وزیر نیرو ادامه داد: هر چه بیشتر بتوانیم این همکاری های اقتصادی را گسترش دهیم، به سمت استحکام صلح در منطقه حرکت کرده ایم.
چیت چیان افزود: اسلوونی در زمینه صنایع خودروسازی، دارویی، ماشین سازی سنگین و ساخت توربین های آبی می تواند با شرکت های ایرانی، فعالیتهای ثمربخشی شکل دهد.
قابلیت رشد 100میلیون دلاری
از دیگر نشست های مهم هیئت اسلوونیایی، نشست مشترک با اتاق ایران بود. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در نشست تجاری با هئیت اسلوونی ابراز امیدواری کرد با توجه به قابلیت های و کشور دستکم در چهار سال آینده حجم روابط تا یکصد میلیون دلار افزایش یابد.
«غلامحسین شافعی»، رئیس اتاق ایران، روز سه شنبه (سوم آذرماه) در نشست مشترک اتاق ایران افزود: به یقین حضور رئیس جمهوری اسلوونی و هیات اقتصادی و تجاری همراه در اتاق بازرگانی ایران، اعلام همین نکته است که اقتصاد نه یک مسیر فرعی، که راه اصلی برای رسیدن به اهداف کلان سیاسی در توسعه کشورهاست.
وی گفت: گفت وگوهای سازنده و توفیق در مذاکرات هسته ای، نمایانگر عزم راسخ ایران در ثبات امنیت و ایجاد نظم در کشور و منطقه است و امروز شاهدیم که چگونه ایران به عنوان یک فرصت اقتصادی طلایی، نگاه جهان را به سوی خود متمرکز کرده است.
دیدار با وزیر نفت
در ادامه تعامل های اقتصادی دولت، عصر امروز وزیر نفت با وزیر توسعه اقتصادی و فناوری جمهوری اسلوونی دیدار و گفتوگو کردند. زدراوکو پوچیوالشِک، وزیر توسعه اقتصادی و فناوری جمهوری اسلوونی که به همراه رئیس جمهوری این کشور روز دوشنبه (یکم آذرماه) به تهران آمده است، عصر امروز (چهارشنبه، سوم آذرماه) به دیدار بیژن زنگنه آمد.
سفر رئیسجمهوری اسلوونی به ایران نخستین بار در ٢٥ سال گذشته انجام شده و بازگشایی سفارت این کشور در تهران، بیانگر اراده قوی ٢ کشور برای توسعه روابط است.
اسلوونی کشوری در جنوب اروپای مرکزی و پایتخت و بزرگترین شهر آن لیوبلیانا است، اقتصاد این کشور در سالهای اخیر به لحاظ پایداری و ثبت نسبت به دهه گذشته در وضعیت مطلوبتری قرار گرفتهاست.
اسلوونی با اعمال سیاست بازار آزاد در شرایط حساس اقتصادی منطقه اروپا توانسته خود را به عنوان یک رقیب جدی در برابر دیگر کشورهای صنعتی معرفی کند.
این کشور اروپایی سالانه پنج میلیون مترمکعب گاز طبیعی استخراج میکند که بخش ناچیزی از تقاضای مصرف داخلی خود را پوشش میدهد.اسلوونی به عنوان کشوری با ظرفیتهای بالای اقتصادی در اتحادیه اروپا در بخش صنایع الکترونیک، مکانیک، تجهیزات مخابراتی و نیروگاه سازی بهویژه در ساخت دریچههای سد صاحب فناوری است.
نظر شما