به گزارش خبرنگار شانا، جعفر توفیقی امروز (چهارشنبه، چهارم مهرماه) در هفتمین همایش بینالمللی علوم و فناوری نانو اظهار کرد: بزرگترین قدرتهای اقتصادی دنیا با اتکا بر علم و فناوری است که توانستهاند به موفقیتهای خیرهکنندهای دست یابند، بنابراین مسئله علم و فناوری را باید جدیتر گرفت.
وی تاکید کرد: راهی نداریم جز اینکه مسیر را برای حرکت جوانان مبتکر و خلاق هموارتر کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، حمایت از جوانان و شرکتهای دانشبنیان را ضرورتی اجتنابناپذیر برشمرد و افزود: اگر امروز در عرصه رقابتپذیری علم و فناوری نانو حرفی برای گفتن داریم، به همت جوانان تحصیلکرده این حوزه است. البته از فعالیت شرکتهای دانشبنیان به منظور تحقق علوم و فناوری نانو نباید غافل بود.
به گفته وی، جوانان و بهویژه شرکتهای دانشبنیان کشور توان علمی و فنی بالایی دارند که بهرهمندی از این ظرفیتها نیازمند حمایت همهجانبه مسئولان است.
توفیقی همچنین بهکارگیری علم و فناوری نانو در حوزههای بالادستی و پاییندستی صنعت نفت و گاز کشور را قابل توجه دانست و افزود: دانشمندان و صاحبنظران توانستهاند گامهای موثری را به منظور کاربرد علم نانو در بخش بالادستی و پاییندستی صنعت نفت و گاز کشور بردارند.
وی با بیان اینکه علم و فناوری نانو در گذشته تنها به عنوان یک «کلیدواژه» مطرح بوده است، گفت: شناخت کافی نسبت به علم نانو در ایران وجود نداشته و اکنون که 15 سال از عمر این علم میگذرد، اقدامهای شایستهای به منظور توسعه این علم انجام شده است.
به گفته وی، تاسیس ستاد ویژه توسعه فناوری نانو از این دست اقدامهاست.
توفیقی اظهار کرد: اطمینان دارم که مطرح کردن بحثهای غنی علمی در سه روز هفتمین همایش بینالمللی علوم و فناوری نانو حرکتهای امیدوارکنندهای را رقم خواهد زد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، در پایان از همکاری انجمن نانو فناوری ایران برای برگزاری این همایش قدردانی کرد و با توجه به عملکرد موفق این شرکت یادآور شد: با تلاش شما و همه همکاران، شرکتهای فعال در حوزه بهرهبرداری نانو پا به عرصه گذاشتند و افتخارآفرینی میکنند که به این منظور نقش پژوهشگاه صنعت نفت برای ترویج توسعه این علم ستودنی است.
فناوری نانو باید در خدمت مردم و جامعه باشد
در ادامه، سعید سرکار، دبیر ستاد ویژه توسعه نانو فناوری ایران، به ارائه گزارشی از دستاوردهای این فناوری در کشور پرداخت و گفت: هدف اصلی از توسعه فناوری نانو، ارتقای سطح زندگی مردم است.
وی افزود: اعتقاد ما بر این است که فناوری نانو باید در خدمت جامعه و مردم باشد. اگر ما از منابع مردم استفاده میکنیم باید متعهد باشیم این فناوری در خدمت مردم باشد و نتیجه آن نیز باید برای مردم ملموس باشد.
سرکار به تدوین سند توسعه فناوری نانو در ایران اشاره و اظهار کرد: دو سند راهبردی 10 ساله به منظور توسعه فناوری نانو متناسب با اهداف تعیین شده تدوین شد که سند 10 ساله دوم در سال 2016 تمرکز بر مستندسازی و تجاریسازی دارد.
وی ادامه داد: در گذشته تعداد دانشآموختگان حوزه فناوری نانو در ایران به کمتر از 10 نفر میرسید که خوشبختانه امروز بالغ بر 30 هزار متخصص و صاحب نظر در حوزه فناوری نانو فعالیت میکنند.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، ادامه داد: هر گامی که به منظور توسعه این علم و تجاریسازی برداشته میشود نیازمند برخورداری از نیروی انسانی متخصص و متبحر است.
به گفته وی، برنامهریزی نظام آموزشی کشور درباره تحقق توسعه فناوری نانو به منظور افزایش سطح علمی دانش آموزان بسیار قابل توجه است.
وی با بیان اینکه نظام آموزشی کشور برنامه مفصلی برای ارائه دستاوردهای فناوری نانو به دانشآموزان تدارک دیده است که حدود 800 هزار دانشآموز در حوزه نانو آموزش دیدهاند و امکانات قابل توجهی از جمله 90 آزمایشگاه برای دانش آموزان علاقهمند در نظر گرفته شده تا از دستاوردهای این علم جدید از نزدیک آشنا شوند.
سرکار به تقویت بنیه علمی در بین صاحبنظران اشاره و اظهار کرد: نکته حائز اهمیت برای توسعه فناوری نانو این است که نباید صرفا به تولید مقاله پرداخت، زیرا بدون بنیه علمی قوی به پیشرفت نخواهیم رسید.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ادامه داد: اگر تولید علم نداشته باشیم و تنها به کپی کردن بسنده کنیم قطعا حرف جدیدی برای گفتن نخواهیم داشت، بنابراین بنیه علمی و حرکت در مرزهای دانش، بحث کلیدی است که باید به آن توجه ویژه شود.
گفتنی است، بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، هفتمین همایش بینالمللی علوم و فناوری نانو چهارم تا ششم مهرماه 97 در مرکز همایشهای بینالمللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار خواهد شد.
نظر شما