به گزارش خبرنگار شانا، دونالد ترامپ از سال گذشته تاکنون با اظهارات (بخوانید حملات) خود درباره سیاست اوپک، بازار نفت را در شرایط بیثباتی قرار داده است. این اظهارات و مداخله در امور اوپک از سوی رئیسجمهوری آمریکا پس از تحریم ایران به حدی شدت گرفت که پادشاه عربستان را با لحن تحقیرآمیزی برای افزایش تولید با هدف جبران صادرات نفت ایران خطاب قرار داد و خردادماه پارسال نیز در شرایطی که بازار با ثبات عرضه و تقاضا همراه بود خواستار افزایش تولید نفت اوپک شد و بازار نفت را بیثبات کرد.
قیمت نفت برنت دیشب تحت تاثیر تحریم ایران و ونزوئلا به عنوان دو عضو بنیانگذار اوپک، درگیریهای لیبی و کاهش تولید نفت اوپک به بالاترین سطح در پنج ماه اخیر رسید. هر بشکه نفت خام برنت دیشب به ۷۱ دلار و ۱۹سنت و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت به ۶۴ دلار و ۴۴ سنت رسید. تحلیلگران بینالمللی معتقدند دلیل اصلی افزایش قیمت نفت، تحریمهای آمریکا علیه ایران و کاهش تولیدکنونی نفت اوپک است.
توافق کاهش یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای اوپک و متعهدانش از اول ژانویه ۲۰۱۹ اجرایی شد و بهخوبی از سوی اوپکیها در حال اجراست که این موضوع عصبانیت ترامپ را به همراه داشته است. او فوریه ۲۰۱۹ بار دیگر در اکانت توئیترش به اوپک هشدار داد که بیش از این به کاهش عرضه نفت خام به بازار جهانی و رشد قیمتها دامن نزند. در همان زمان نیز وزیر نفت و نماینده ایران در اوپک متذکر شدند عامل اصلی رشد قیمت نفت در بازار نفت خود اوست و با قلدربازی نمیتواند بازار نفت را اداره کند.
اوپک هم بهدرستی مصمم به اجرای توافق کاهش تولید است. آنها فراموش نکردند چگونه دستاورد توافق گذشته (ژانویه ۲۰۱۷) به دلیل همراهی برخی اعضای اوپک با ترامپ ظرف مدت کوتاهی (دو ماه) از دست رفت و میانگین قیمت سبد نفتی اوپک از حداکثر ۸۳ دلار برای هر بشکه به ۶۳ دلار رسید. قطعا کشورهای عضو اوپک نمیخواهند این تجربه بار دیگر تکرار شود.
به هر روی، درخواست نخریدن نفت ایران از سوی ترامپ و تحت فشار قرار دادن مشتریان نفت ایران در شرایطی که نیجریه و لیبی در بحران به سر میبرند، تولید نفت ونزوئلا بهشدت کاهش یافته و اوپک و متعهدانش مصمم به اجرای توافق کاهش تولید هستند، یک خودزنی است که سبب افزایش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی خواهد شد و سرانجام مصرفکننده آمریکایی باید به دلیل روحیه یکجانبهگرایی آقای ترامپ آن را در جایگاه سوخت و برای بنزین پرداخت کند.
آمریکا بهدرستی این موضوع را که حذف نفت ایران به صلاح نیست و کشورهایی مانند عربستان و امارات توانایی جایگزینی نفت ایران را (به دلیل داشتن ویژگی خاص) ندارند، میداند. به گفته تحلیلگران بینالمللی اختلال در شرایط عرضه میتواند قیمت نفت را به سطوح بالای ۸۰ دلار برای هر بشکه برساند.
نظر شما