به گزارش خبرنگار شانا، بیژن زنگنه امروز (شنبه، ۱۹ بهمنماه) در حاشیه امضای قرارداد طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهرهبرداری از میدانهای پارسی و پرنج، بین شرکت ملی نفت ایران و گروه مپنا پاسخگوی پرسشهای خبرنگاران شد.
وی در توضیح قراردادی که امروز امضا شد، گفت: اصل مبلغ این قرارداد ۸۷۶ میلیون دلار است که با موارد جانبی سرمایهگذاری به ۱.۳ میلیارد دلار میرسد. دوره این قرارداد ۱۰ ساله است، اما دوره اجرای آن کمتر است و زودتر به تولید میرسد.
وزیر نفت با بیان اینکه همه مبلغ سرمایهگذاری باید از سوی سرمایهگذار تامین شود، تصریح کرد: بازپرداخت سرمایهگذاری این طرح از محل حداکثر ۵۰ درصد از افزایش درآمدهای حاصل از اجرای طرح است. طرح بزرگی است که ابعاد مختلفی دارد.
زنگنه با اشاره به اینکه این دو میدان ظرفیت افزایش بازیافت نفت را دارند، افزود: در طول مدت قرارداد، اگر پیمانکار بتواند پیشنهاد EOR و IOR بدهد آنها را هم میتوان به طرح اضافه کرد.
به گفته وزیر نفت، نخستین بار است که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پس از پیروزی انقلاب، قرارداد مهم را در زمینه بالادستی نفت در سطح بین المللی طراحی و اجرا میکند.
وی درباره اینکه آیا قرارداد مشابه با این نوع قرارداد باز هم امضا خواهد شد، تصریح کرد: مذاکره با شرکتهای ایرانی برای توسعه میدان شادگان نیز در حال انجام است.
زنگنه به موضوع تامین مالی طرحها از سوی شرکتهای ایرانی اشاره و با بیان اینکه بخشی از این منابع مالی را میتوان از بازار سرمایه تامین کرد، درباره استفاده از منابع صندوق توسعه ملی هم اظهار کرد: صندوق توسعه ملی یکی از منابع تامین مالی است، اما هماکنون با توجه به وضعیت اقتصادی کشور باید به منابعی غیر از صندوق توسعه ملی توجه کرد.
دولت سهمیه نوروزی را ابلاغ کند، اجرا میکنیم
وزیر نفت درباره سهمیه بنزین نوروزی هم برای چندمین بار در هفتههای اخیر پاسخ داد و گفت: این موضوع در حیطه وظایف ما نیست و هر وقت به ما ابلاغ کردند ما آن را اجرا میکنیم، اما فعلا پیشنهادی مطرح نیست.
زنگنه درباره برگزاری نشست فوقالعاده اوپک با توجه به شیوع ویروس کرونا هم اظهار کرد: صحبتهایی در این زمینه مطرح شد، اما بعد فروکش کرد، فعلا نشست فوقالعاده اوپک در همان تاریخ چهارم و پنجم مارس (۱۵ و ۱۶ اسفندماه) برگزار میشود.
وی درباره اینکه آیا ایران با کاهش بیشتر تولید موافق است، گفت: هر چه میخواهند، کاهش دهند.
وزیر نفت درباره اینکه شما عنوان کرده بودید بازار نفت باید متعادل شود و کمیته فنی اوپک و غیراوپک (JTC) پیشنهاد کاهش ۶۰۰ هزار بشکهای نفت را مطرح کرده است، آیا این میزان کافی است، پاسخ داد: میزان کاهش تولید را تنها نباید با نگاه ریاضی و اعداد دید، بلکه هر کشور دلایل خاص خود را برای کاهش تولید دارد که پیچیده است.
زنگنه گفت: ایران از کاهش تولید نفت به مقداری که اکثریت با آن موافق باشند، حمایت خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر تفاهمی از پیش نباشد شما نیز به نشست اوپک نمیروید، گفت: من نگفتم نمیروم، بلکه میگویم اگر قرار است نشستی زودتر برگزار شود پیش از آن باید تفاهم شده باشد، نه اینکه بنشینیم و بحث کنیم و نتیجهای نداشته باشد.
وی افزود: اگر از پیش تفاهم نشده باشد چه فایدهای دارد در نشستی بدون تفاهم حاضر شویم، زیرا این موضوع خود سبب کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی میشود.
حمایت از سرمایهگذاران تولید فرآوردههای نفتی
زنگنه درباره طرح فراگیر پالایشی سیراف هم گفت: در آییننامه مصوب دولت، طرح فراگیر پالایشی سیراف با اولویت دیده شده است که خوراک آن با میعانات گازی خواهد بود و تولید آنها میتواند هم فرآورده باشد و هم بخشی از آن به خوراک واحدهای پتروپالایشی اختصاص یابد.
وی درباره اینکه آیا اجرای ساخت پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها به معنای پذیریش این نکته نیست که ایران به آرامی از بازار نفت خارج میشود، نیز گفت: نه این طور نیست. این در واقع نوع دیگری از حضور در بازار نفت است، یعنی اینکه به صورت فرآورده در بازار حضور داشته باشیم.
وزیر نفت ادامه داد: البته این تفکر که فقط فرآورده صادر کنیم کسی نمیتواند ما را تحریم کند و کسی هم قائل به تحریم ما نیست از نظر من قابل اثبات نیست، اما اینکه اگر کسانی میخواهند برای تولید فرآورده سرمایهگذاری کنند و ما نیز از آنها حمایت کنیم این هم جزو برنامههای ماست؛ بهویژه برای پتروپالایشگاهها.
زنگنه درباره اینکه آیا برنامهای برای استفاده از شرکتهای چینی یا روس در صادرات نفت دارید، گفت: ما هستیم؛ منتهی ما پدر داماد هستیم.
وی درباره اینکه پیشتر عنوان کرده بودید باید استفاده از سوخت گاز مایع (الپیجی) در خودروها بررسی شود، گفت: من عددی درباره خودروهای الپیجی سوز نگفتم؛ گفتم تعدادی از خودروها به طریق غیر استاندارد الپیجی مصرف میکنند و کمبود الپیجی که در مقطعی برای بخش خانگی ایجاد شد به دلیل این موضوع بود.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه هم اکنون کل الپیجی تولید پالایشگاههایمان در داخل توزیع میشود، گفت: اما دائم تکرار میشود که ما کمبود داریم. به همین دلیل ناچار شدیم تقریبا به شرکتهای توزیع کننده الزام کنیم مقدار حداقلی را باید به خانوارها تحویل دهند.
زنگنه ادامه داد: گاز طبیعی فشرده (سیانجی) سوخت اصلی ماست و هنوز درباره الپیجی به این نتیجه نرسیدهایم که باید سوخت اصلی ما باشد.
تاثیر کرونا بر تقاضای نفت
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه در شرایط کنونی به دلیل تحریمها در فروش نفت با محدودیتهایی روبهرو هستیم، وزارت نفت در چه زمینههایی میتواند شرایط حضور فعالتر بخش خصوصی را در فروش نفت میسر کند، گفت: هر کسی که میخواهد وارد فروش نفت شود، چه در بورس که بهترین آنهاست و چه باز هم مستقیم به ما مراجعه کند؛ فقط به ما پول بدهد.
زنگنه درباره گسترش ویروس کرونا و تاثیر آن بر تقاضا گفت: این ویروس تقاضا را کاهش داده است؛ اما سرانجام اگر آمریکاییها بخواهند درست عمل کنند باید جنجال دیگری به پا کنند و دو تا کشور دیگر را هم تحریم کنند تا بازار برای نفت خودشان باز شود. به نظر من همه کارهایی که آمریکا انجام میدهد بخشی از آن به این دلیل است که توازن بین عرضه و تقاضا ایجاد کند تا نفت خود را ارزان نفروشد.
وی به این پرسش که اتفاقی که برای بزرگترین خریدار نفت ایران رخ داده (ویروس کرونا در چین) چه تاثیری روی اقتصاد ایران خواهد داشت، افزود: تاثیری زیادی ندارد. این اتفاق بیشتر روی اقتصاد عربستان و روسیه تاثیر میگذارد.
وی درباره آخرین وضع پرونده بابک زنجانی نیز گفت: فعلا درباره بابک زنجانی صحبتی نمیکنم.
وزیر نفت درباره بازنشر کلیپ سال ۹۶ مبنی بر تاخت زدن اموال خود با قالیباف هم توضیح داد: این موضوع تازه نیست و مربوط به سال ۹۶ است و آن مقطع جوابش را دادم. حالا یک عدهای دوباره آن را بازنشر کردند. با چه هدفی؟ من متوجه هستم چه کار میکنند.
نظر شما