به گزارش خبرنگار شانا، وزیران نفت و انرژی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) امروز (یکشنبه، ۱۴ خردادماه) در سیوپنجمین نشست خود در محل دبیرخانه اوپک در وین پس از ساعتها مذاکره (حدود هفت ساعت) پیش از آغاز رسمی جلسه تصمیم گرفتند کاهش عرضه مصوب کنونی روزانه ۲ میلیون بشکهای و کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکهای را که از یکم ماه مه از سوی برخی اعضا آغاز شد، ادامه دهند.
اعضای اوپکپلاس همچنین تصمیم گرفتند که مجموع عرضه نفت تولیدکنندگان حاضر در تواقفنامه همکاری از یکم ژانویه ۲۰۲۴ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ (کل سال ۲۰۲۴ میلادی) به ۴۰ میلیون و ۴۶۳ هزار بشکه در روز برسانند و این بدان معناست که اعضای اوپکپلاس افزون بر کاهش عرضه روزانه ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه کنونی، از یکم ژانویه تا پایان سال ۲۰۲۴ روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم از تولید خود میکاهند.
عربستان سعودی هم اعلام کرد که برای ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی بهصورت داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه از تولید خود میکاهد و احتمال میرود این رقم برای ماههای آینده نیز تمدید شود، بر این اساس کاهش عرضه داوطلبانه عربستان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز میرسد که البته باید دید کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکهای که عبدالعزیز بنسلمان، وزیر انرژی عربستان از آن بهعنوان آبنبات سعودی (مشوقی برای پایبندی دیگر اعضا به توافق کاهش عرضه) یاد میکند پس از ماه ژوئیه ادامه مییابد یا خیر؟
در همین حال، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی هم به نقل از وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که این کشور کاهش تولید داوطلبانه روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای را که آوریل امسال به همراه بعضی از اعضای اوپکپلاس اعلام کرده بود تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی ادامه خواهد داد.
در عین حال روسیه هم متعهد شد که به کاهش تولید داوطلبانه روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای خود ادامه دهد، الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه ضمن اشاره به اینکه خروجی نشست سیوپنجم اعضای اوپکپلاس تمدید توافق کاهش عرضه تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی بود، گفت: روسیه به تعهد کاهش عرضه نفت خود پایبند میماند.
جمهوری اسلامی ایران هماکنون در کنار کشورهای لیبی و ونزوئلا بهدلیل تحریم از توافق کاهش عرضه نفت اوپکپلاس مستثنی است.
در پایان نشست سیوپنجم اوپکپلاس مقرر شد مؤسسههای «آیاچاس»، «وود مکنزی» و «ریستاد انرژی» بهعنوان منابع مستقلی که در حوزه بالادست صنعت نفت فعالیت میکنند، ظرفیت تولید همه کشورهای عضو اوپک و غیراوپک شرکتکننده در توافقنامه همکاری را تا پایان ژوئن ۲۰۲۴ بهمنظور تعیین سطح تولید مرجع در سال ۲۰۲۵، ارزیابی کنند.
برنامه تولید اعلام شده آنگولا برای سال ۲۰۲۴ میلادی باید تا نشست آینده اوپک (صدوهشتادو هفتمین نشست عادی اوپک در وین) به تأیید سه منبع یادشده برسد و در صورت تأیید، این رقم به قوت خود باقی میماند.
مقدار تولید کنگو و نیجریه ممکن است برای رسیدن به میانگین تولید مورد نظر در سال ۲۰۲۴ روزآمد شود، که این بروزرسانی بر اساس ارزیابی مؤسسههای «آیاچاس»، «وود مکنزی» و «ریستاد انرژی» در آخرین نشست اوپک در سال ۲۰۲۳ خواهد بود، برنامه تولید نیجریه برای سال ، یک میلیون و ۵۷۸ هزار بشکه در روز اعلام شده است که مشروط به تأیید سه منبع یادشده خواهد بود و در صورت تأیید، این رقم بهعنوان تولید مورد نیاز برای سال ۲۰۲۴ در نظر گرفته میشود.
سطح تولید اعلام شده برای روسیه براساس میانگین منابع ثانویه، سطح تولید ماه فوریه ۲۰۲۳ بوده که تا ژوئن ۲۰۲۳ قابل بازنگری است زیرا این کشور در حال همکاری با منابع ثانویه بهمنظور روزآمدن کردن رقم تولید است.
اعضای اوپکپلاس در اکتبر ۲۰۲۲ تصمیم گرفته بودند از ماه نوامبر تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه ۲ میلیون بشکه تولید خود را کاهش دهند، همچنین بعضی از تولیدکنندگان این ائتلاف در آوریل ۲۰۲۲ بهطور ناگهانی تصمیم گرفتند از یکم ماه مه ۲۰۲۳ (۱۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۲) تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه از تولید خود بکاهند بهطوری که این رقم در مجموع به روزانه ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه رسید.
به گزارش شانا، اوپکپلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرده بود، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرد.
اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند سیوششمین نشست وزارتی اوپکپلاس ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ (یکشنبه، پنجم آذرماه ۱۴۰۲) امسال برگزار شود.
نظر شما