ایران به جمع معدود سازندگان توربواکسپندر جهان می‌پیوندد

دستیابی به فناوری‌های نو، همواره یکی از دغدغه‌های صنعت نفت بوده که با جهت‌گیری مدیران وزارت نفت دولت سیزدهم برای استفاده حداکثری از توانمندی‌های داخلی قوت گرفته به طوری که اخیراً ایران به فناوری ساخت توربین جریان محوری ۳.۵ مگاواتی (توربواکسپندر) دست یابد.

به گزارش شانا، یکی از دلایل شکوفایی کشورهای توسعه یافته، توجه دولت این کشورها به شرکت‌های اقتصادی دانش بنیان تولید کننده محصولات با ارزش افزوده بالا هستند. شرکت‌هایی که در ابتدا استارتاپ‌هایی کوچک با ایده‌های نوآورانه هستند و ازسوی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی راه‌اندازی و در صورتی که به‌درستی از این شرکت‌ها حمایت و محیط مناسب برای رشد آن‌ها فراهم شود قادر هستند روند تولید و استغال را تغییر داده و رفاه را برای جامعه فراهم‌ کنند.

ایران هم‌اکنون با تحریم‌های زیاد و سختی دسته و پنجه نرم می‌کند و در یک جنگ اقتصادی تمام عیار قراردارد. از این رو مقام معظم رهبری در باب راه حل اصلی غلبه بر مشکلات اقتصادی فرمودند: راه‌حل این مشکلات، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است و درون‌زایی اقتصاد کشور، مولّدشدن و دانش‌بنیان شدن آن بخش‌های مهمّ این راه‌حل‌هاست.

دولت مردمی سیزدهم برخلاف دولت‌های پیشین با مدیریت ریسک و برنامه‌ریزی مناسب توانسته است از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی به‌خوبی استفاده و از واردات کالاهایی که توان ساخت آن در داخل کشور وجود دارد، جلوگیری کند که این امر سبب صرفه‌جویی ارزی بالایی می‌شود.

راهبردی بــودن صنعــت نفــت و وابســتگی آن بــه خارج از کشــور، بــه‌عنوان یک اهرم فشــار بر علیه کشور به‌کار گرفته می‌شود. از این رو از منظر امنیت ملی و چانه‌زنی‌های سیاسی، افزایش استقلال در حوزه صنعت نفت بسیار مهم ارزیابی می‌شود و یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد که ظرف دهه‌های آینده ســرمایه‌گذاری چند ۱۰۰ میلیارد دلاری در حــوزه صنعت نفت انجام خواهد شد که ۵۰ تا ۷۰ درصد از این مبلغ صرف خرید تجهیزات می‌شود.

وزارت نفت همسو با اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و بهره‌مندی از مصوبه تولید بار اول (ماده ۱۰ قانون جهش تولید دانش‌بنیان بند «ی» ماده ۲۹ قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳.۰۱.۲۵) به‌منظور تأمین نیازهای فناورانه، راهبردی و تحریمی، سطح ارتباطات علمی و مالی خود را با شرکت‌ها و مؤسسه‌های دانش¬بنیان افزایش داده است، به‌طوری که برای دومین بار رتبه نخست در همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان را در میان دستگاه‌های اجرایی به دست آورده است.

صنعت نفت ایران هر ساله شاهد شکسته شدن انحصار شرکت‌های آمریکایی و اروپایی است، به‌تازگی مهندسان ایرانی توانسته‌اند به فناوری ساخت توربین جریان محوری یا همان توربواکسپندر دست یابند که پیش از آن انحصار تولید این محصول فقط در اختیار چهار کشور آلمان، انگلیس، فرانسه و آمریکا بود.

شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی از سال ۱۴۰۰ با هدف بومی‌سازی تجهیزات حیاتی صنعت گاز کشور و قطع وابستگی به شرکت‌های خارجی، با بهره‌گیری از توان داخلی کشور و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، اقدام به بومی‌سازی هسته اصلی یکی از رایج‌ترین توربواکسپندرهای ۳.۵ مگاواتی مورد نیاز خود کرده است.

وظیفه توربواکسپندر ۳.۵ مگاواتی سرمایش گاز ورودی به کلدباکس واحد بازیافت اتان و افزایش فشار گاز متان فرستاده شده به واحد صادرات گاز و شبکه سراسری توزیع گاز است، از این رو در صورت از سرویس خارج شدن این تجهیز در یک ردیف گازی، روزانه نزدیک به ۵۹۰ تن برداشت گاز اتان و نزدیک به ۲۳۰ هزار دلار درآمد روزانه حاصل از فروش اتان کاهش می‌یابد.

هزینه ساخت نمونه خارجی توربواکسپندر ۳.۵ مگاواتی ساخت شرکت کرایواستار (Cryostar) فرانسه در حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار یورو است که با بومی‌سازی این محصول توسط شرکت دانش‌بنیان کاوش صنعت توس در حدود ۳ میلیون یورو هزینه‌ها کاهش و نیز  ۵۵ درصد صرفه‌جوی ارزی به همراه خواهد داشت، همچنین دستاورد کلان ساخت این محصول دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت یاتاقان‌های مغناطیسی است.

در صورت به‌کارگیری موفق این تجهیز در پالایشگاه پنجم پارس جنوبی، افزون بر رفع نیازهای پالایشگاهی کشور، ایران به یکی از معدود کشورهای تولیدکننده‌ توربواکسپندر در جهان تبدیل می‌شود.

کد خبر 634206

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =