به گزارش خبرگزاری رویترز، دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده (اوپک) روز سهشنبه در تازهترین گزارش ماهانه به برآورد پیشین خود مبنی بر رشد نسبتاً مطلوب تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ با وجود ثبت مصرف کمتر از حد انتظار در سه ماه نخست امسال، پایبند بود و اعلام کرد افزایش سفرها به بهبود تقاضا در نیمه دوم سال جاری میلادی کمک میکند.
براساس تازهترین برآورد ماهانه اوپک، تقاضای جهانی نفت خام در سال ۲۰۲۴ روزانه ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار و در سال ۲۰۲۵ روزانه یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه افزایش مییابد؛ هر دو رقم نسبت به برآورد ماه گذشته دبیرخانه اوپک بدون تغییر مانده است.
گزارش ماه ژوئن دبیرخانه اوپک تازهترین گزارشی است که به بررسی اوضاع بازار نفت در نیمه دوم سال جاری میلادی پرداخته است.
پس از اینکه بانک آمریکایی گلدمن ساکس اعلام کرد که تقاضای حملونقل بازارهای جهانی نفت خام را در سه ماه سوم امسال بهسمت کمبود عرضه در سه ماه سوم سوق میدهد، قیمت نفت در بازارهای جهانی در معاملات روز دوشنبه (۲۲ خرداد) ۳درصد افزایش یافت.
دبیرخانه اوپک اعلام کرد که روند ثابت رشد اقتصادی جهان در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ ادامه داشته است و پیشبینی کرد: تقاضای جهانی نفت در نیمه دوم امسال روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه افزایش مییابد.
براساس برآوردهای این سازمان، بخش خدمات در سراسر جهان حرکتی باثبات را حفظ میکند.
پیشبینی میشود سهم اصلی در پویایی رشد اقتصادی طی نیمه دوم سال ۲۰۲۴، بهویژه با افزایش سفرهای تابستانی و گردشگری محقق شود و نتیجه این روند، تأثیر مثبت بر تقاضای نفت خواهد بود.
ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپکپلاس از اواخر سال ۲۰۲۲ مجموعهای از توافقها برای کاهش عرضه را بهمنظور حمایت از قیمت و بازارهای جهانی نفت خام اجرا کرده است.
هشت عضو این ائتلاف در نشست دوم ژوئن (۱۳ خرداد) تصمیم گرفتند کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را تا پایان سپتامبر (سه ماه سوم) تمدید کنند و سپس از اکتبر امسال بهتدریج و مرحله به مرحله آن را تسهیل کنند.
پس از انتشار گزارش دبیرخانه اوپک، قیمت نفت ثابت ماند و قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال به ۸۱ دلار برای هر بشکه رسید.
چشمانداز تقاضا
بین پیشبینیکنندگان درباره وضع رشد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۴ شکافی فراتر از حد معمول وجود دارد که تا حدی از وجود اختلافنظر بر سر سرعت گذار بهسمت سوختهای پاکتر ناشی میشود.
گزارش دبیرخانه اوپک نشان داد که این سازمان در بالاترین حد پیشبینیها، به دیدگاههای خود پایبند است.
اگرچه اوپک پیشبینی درباره کل تقاضا در سه ماه نخست امسال را روزانه ۵۰ هزار بشکه کاهش داد و ۱۰۳ میلیون و ۵۱۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد، اما پیشبینی سه ماه دوم را با همان نگاه افزایشی حفظ کرد و تغییری در رقم کل سال نداد.
آژانس بینالمللی انرژی که نماینده کشورهای صنعتی است، انتظار رشد تقاضای بسیار کمتری نسبت به اوپک را دارد (روزانه یکمیلیون و ۱۰۰ هزار بشکه) و قرار است روز چهارشنبه (۲۳ خرداد) تازهترین گزارش چشمانداز کوتاهمدت ماهانه خود را منتشر کند.
گلدمن ساکس روز دوشنبه اعلام کرد که تقاضای سوخت در ایام سفرهای تابستانی، بازار نفت را با کمبود عرضه روزانه یکمیلیون و ۳۰۰ هزار بشکهای در سه ماه سوم روبهرو خواهد کرد.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، ارقام در تازهترین گزارش دبیرخانه اوپک حاکی از شکاف بزرگتر بین عرضه و تقاضاست.
اوپک در این گزارش، تقاضا برای نفت خام اعضای ائتلاف اوپکپلاس در سه ماه سوم را ۴۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه پیشبینی کرده که بسیار بیشتر از حجم تولید کنونی اعضای این ائتلاف است.
در این گزارش با استناد به ارقام منابع ثانویه آمده است که اوپکپلاس در ماه مه روزانه ۴۰ میلیون و ۹۲۰ هزار بشکه نفت تولید کرده است که نشان از کاهش روزانه ۱۲۳ هزار بشکهای نسبت به آوریل دارد، بهطوری که کاهش عرضه روسیه و قزاقستان با افزایش تولید در نیجریه و تولیدکنندگان کوچکتر آفریقایی جبران شد.
نظر شما