به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور، قیمت نفت در معاملههای روز جمعه (۳۰ آذر) در پی نگرانیها درباره کندی روند رشد تقاضا در سال ۲۰۲۵، بهویژه در چین، بزرگترین واردکننده نفت خام جهان، کاهش یافت و در پایان هفته، شاخصهای برنت و دابیلوتیآی آمریکا را در مسیر کاهش هفتگی ۳ درصدی قرار داد.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال تا ساعت ۷ و ۳۰ دقیقه معاملات روز جمعه به وقت گرینویچ با ۳۳ سنت یا ۰.۴۵ درصد افت به ۷۲ دلار و ۵۵ سنت برای هر بشکه رسید.
نفت خام دابلیوتیآی آمریکا با ۳۲ سنت یا ۰.۴۶ درصد افت، ۶۹ دلار و ۶ سنت به ازای هر بشکه دادوستد شد.
در همین حال، شرکت دولتی پالایش نفت سینوپک چین روز پنجشنبه (۲۹ آذر) در چشمانداز سالانه انرژی خود اعلام کرد که احتمال میرود واردات نفت خام چین تا سال ۲۰۲۵ و مصرف نفت این کشور آسیایی هم تا سال ۲۰۲۷ بهدلیل کاهش تقاضای گازوئیل و بنزین به اوج برسند.
امریل جمیل، کارشناس ارشد تحقیقاتی در گروه بورس اوراق بهادار لندن (LSEG) در این باره گفت: دو شاخص نفتی در مرحله تثبیت طولانیمدت قرار دارند، زیرا بازار به سمت پایان سال میرود که تحت تأثیر نااطمینانی در روند رشد تقاضای نفت قرار دارد.
وی افزود: اوپکپلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش) برای افزایش قیمتها و تسکین آشفتگی بازار بهدلیل بازنگری مداوم در چشمانداز رشد تقاضا، به نظم عرضه نیاز دارد.
اوپک بهتازگی پیشبینی رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ را برای پنجمین ماه پیاپی کاهش داد.
در همین حال تقویت ارزش دلار و رسیدن به بالاترین سطح دو سال اخیر نیز بر قیمت نفت تأثیر گذاشت، زیرا بانک مرکزی آمریکا اعلام کرد که درباره کاهش نرخ بهره در سال ۲۰۲۵ محتاط خواهد بود و در عین حال نرخ بهره را باز هم کاهش داد.
دلار قویتر، کالاهایی مانند نفت خام را برای دارندگان ارزهای دیگر گرانتر میکند، در حالی که نرخهای بهره بالاتر بر رشد اقتصادی تأثیر میگذارد و بهطور بالقوه تقاضا برای نفت را کاهش میدهد.
تحلیلگران بانک آمریکایی جیپی مورگان در این باره گفتند: رشد تقاضای جهانی نفت در ماه دسامبر تاکنون ۷۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از حد انتظار بوده است و تقاضای جهانی امسال ۲۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از برآوردهای نوامبر ۲۰۲۳ افزایش یافته است.
جیپی مورگان پیشبینی میکند بازار نفت از تعادل در سال ۲۰۲۴ به مازاد عرضه روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای در سال ۲۰۲۵ برسد.
برآوردهای این بانک آمریکایی حکایت از آن دارد عرضه نفت کشورهای خارج از ائتلاف اوپکپلاس در سال ۲۰۲۵ میلادی روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه افزایش مییابد و تولید اوپکپلاس در سطوح کنونی باقی میماند.
بلومبرگ روز پنجشنبه گزارش داد کشورهای گروه هفت در حال بررسی راههایی برای تشدید نظارت بر طرح سقف قیمتی محمولههای صادراتی نفت روسیه هستند که میتواند شامل ممنوعیت کامل یا کاهش آستانه قیمت باشد، این طرح میتواند سبب کاهش عرضه شود.
روسیه سقف قیمت ۶۰ دلاری را که در سال ۲۰۲۲ از سوی کشورهای عضو گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا اعمال شده است با استفاده از نفتکشهای «ناوگان سایه» که در روزهای اخیر تحت تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا و انگلیس قرار گرفته، دور زده است.
نظر شما