۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۰
  • کد خبر: 651869
همراهی ملی با پویش ۲ درجه کمتر

شبکه گاز پایدار ماند و هیچ قطع گازی هم نداشتیم. این جمله کافی بود تا مهر تأییدی باشد بر موفقیت کمپینی با عنوان «پویش ۲ درجه کمتر»؛ کمپینی که با ابتکار دولت چهاردهم، همه را پای کار آورد تا در حرکتی جمعی، خود آغازکننده استفاده بهینه‌تر در مصرف گاز باشد و به‌عنوان یک الگو، مردم را هم به این اقدام ترغیب کند تا از زمستان زودهنگام و زودتر از راه رسیده، عبوری آسان‌تر و مطمئن‌تر داشته باشیم.

به گزارش شانا به نقل از هفته‌نامه مشعل، «پویش ۲ درجه کمتر» ابتدا به دعوت مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری، سپس محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت از مردم برای مشارکت در این پویش آغاز شد. پس از آن، جمعی از مسئولان کشور با شرکت در این پویش، به‌منظور مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیام‌های تصویری و مکتوب، مردم را به همراهی با این پویش فراخواندند.

 اهمیت مصرف بهینه و صحیح گاز به حدی بود که موضوع پویش ۲ درجه کمتر به تریبون نماز جمعه هم رسید و حجت ‌الاسلام‌ والمسلمین سید محمدحسن ابوترابی‌فرد را بر آن داشت که ضمن قدردانی از مردم برای شرکت در این حرکت جمعی و کاهش ۳۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعبی گاز، این امر خداپسندانه را همچنان ادامه دهند.

چرا پویش ۲ درجه کمتر؟

موضوع ناترازی گاز که از همان نخستین روزهای استقرار دولت چهاردهم به‌عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی مطرح شد، تنها در حد طرح مسئله باقی نماند و ضرورت حل آن با در دستور کار قرار گرفتن این مهم و در پی آن با انجام اقدام‌های مختلف، از کلیدواژه‌ها و برنامه‌های اصلی محسن پاک‌نژاد به‌عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم بوده است. وزیر نفت، نخستین موضوع در حوزه ابرچالش‌های پیش روی صنعت را ناترازی در تولید و مصرف گاز اعلام کرده و گفته بود: پیش‌بینی می‌شود زمستان امسال در اوج مصرف با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبه‌رو شویم و این یعنی معادل تولید حداقل ۸ تا ۹ فاز پارس جنوبی.

در این میان اگرچه سرما زودهنگام آغاز شد، وزارت نفت دولت چهاردهم از همان آغاز فعالیت خود در مرداد امسال، شرکت‌های تابع را تمام‌قد برای حل ناترازی گاز مأمور کرد تا ماه‌های پیش رو، بدون دغدغه و نگرانی از تأمین سوخت مورد نیاز بخش‌های مختلف برای کشور و به‌ویژه مردم همراه باشد. آنچه در این مسیر مهم است، شناسایی دقیق مسائل، مشکلات و در بیانی دقیق‌تر، جبران کم‌کاری‌های گذشته بود؛ موضوعی که از همان آغاز فعالیت محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت و مجموعه تحت مدیریت او بود تا به شکل کارشناسی و بسیج امکانات به رفع آنها پرداخته و افزون بر آن قابلیت‌های موجود نیز به‌کار گرفته شد تا عبور از بحران ناترازی به شکل کارشناسانه و تدبیر صحیح انجام شود؛ از این‌ رو اقدام‌های اساسی همچون افزایش تولید گاز و فرآورده‌های نفتی، توسعه زیرساخت‌های انتقال ناوگان فرآورده‌های نفتی به‌منظور مدیریت هرچه بهتر مصرف انرژی در دستور کار قرار گرفت.

اگرچه تمهیدات رویارویی با زمستان سرد امسال از قبل اندیشیده شده بود، گویا طبیعت گاه روی دیگری از خود را نشان می‌دهد و فراتر از انتظار عمل می‌کند. پاییز امسال نیز چنین شد؛ بارش برف و کاهش دما در بیشتر استان‌های کشور، سبب شد دمای هوا در برخی استان‌ها به چند درجه زیر صفر برسد و مصرف انرژی همچون گاز به‌شدت افزایش یابد و این موضوع با ادامه‌دار شدن بارش‌ها و افت دما، نیازمند عزم ملی بود، کاری که رئیس دولت چهاردهم آغازگرش بود و پویش منهای ۲ درجه از همین‌جا کلید خورد تا خانه هموطنان در سراسر میهن گرم بماند.

ناترازی از کجا آمد؟

ایران با آنکه دومین دارنده ذخایر گازی دنیا شناخته می‌شود و مطابق آمارهای بین‌المللی، سال ۲۰۲۳ با تولید ۲۹۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، پس از آمریکا و روسیه، در رتبه سوم تولیدکنندگان برتر گاز در جهان قرار گرفته، اما مجموعه‌ای از عوامل مختلف آن را با معضل ناترازی گاز همراه ساخته است. در یک نمونه مصرف گاز طبیعی ایران به‌عنوان سومین تولیدکننده گاز، ۳.۵ برابر دنیاست و طبق پیش‌بینی‌ها، دمای هوا امسال، نزدیک به منفی ۴ درجه سردتر است و این موضوع به معنای روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش مصرف گاز. این میزان مصرف نیازمند مدیریت است و مردم به‌عنوان یکی از مصرف‌کنندگان عمده در کنار توجه متولیان به روزآمدی تجهیزات گرمایشی، تجهیزات ساختمانی و تجهیزات نیروگاهی می‌توانند ایفاگر نقش مهمی باشند.

هر ایرانی یک یاریگر صنعت نفت

اگرچه موضوع ناترازی گاز برای کشوری که دومین دارنده ذخایر بزرگ گازی و سومین تولیدکننده آن در جهان است، شاید چندان ملموس نباشد، اما نباید از نظر دور داشت که نبود موازنه تولید و مصرف، یکی از عوامل ایجاد ناترازی گاز و نیازمند همکاری و مشارکت همه‌جانبه برای عبور از فصل سرد است و همه می‌باید در مدیریت آن نقش‌آفرینی کنند. همین موضوع را می‌توان از دلایل اصلی در ایجاد پویش ۲ درجه کمتر دانست که به موازات دیگر اقدام‌ها، مردم هم پای کار آمده و در مشارکت همگانی به موازات دیگر اقدام‌ها آنها نیز در حل این بحران مؤثر واقع و نقش‌آفرین شوند. می‌توان گفت تمام عواملی را که به کمپین ۲ درجه کمتر ملحق شدند، باید یار و یاریگر کارکنان صنعت نفت در اقصی نقاط کشور که شبانه‌روز در حال تلاش برای پایداری شبکه گاز هستند، دانست.

تأثیر کاهش ۲ درجه

طبق اعلام محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت در ۲۴ آذر در بازدید از دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، با کاهش ۲ درجه‌ای دمای مصرف، در بخش خانگی و تجاری ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف گاز محقق خواهد شد که می‌تواند مانع از افت فشار در نقاط انتهایی شبکه گاز شود.

وزارت نفت افزون بر برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت به‌منظور عبور امن و مطمئن از زمستان امسال مأموریت‌ها و به‌تبع آن اقدام‌های مختلفی را در بازه‌های زمانی یک ساله و چهار ساله برای بخش‌های مصرف در جهت کمک به رفع ناترازی گاز در دستور کار قرار داده است. آنچه در برنامه در زمینه حل ناترازی تولید و مصرف گاز در مقطع یک ساله مورد توجه قرار گرفته است اجرای مستمر پروژه‌های نگهداشت میدان‌های گازی ازجمله حفاری‌های تعمیراتی و درون میدانی در میدان گازی پارس جنوبی به‌منظور افزایش تولید نهایی روزانه ۶ میلیون مترمکعب گاز، احداث مجموعه‌های جمع‌آوری و تفکیک تابناک دی و آغار، راه‌اندازی کارخانه 3100-NGL با هدف جمع‌آوری گازهای مشعل منطقه دهلران، راه‌اندازی ایستگاه‌های تقویت فشار در حال ساخت شامل ایستگاه‌های تقویت فشار هما، وراوی و ایستگاه‌های پیش‌تراکم ۹۰۰ و ۱۰۰۰، تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، اجرای طرح‌های زودهنگام میدان‌های دی، آغار، توس، خارتنگ با ظرفیت ۲۳ میلیون مترمکعب در روز، همچنین انعقاد قرارداد آغاز فعالیت اجرایی واحدهای نم‌زدایی پالایشگاه فراشبند و شیرین‌سازی پالایشگاه پارسیان با ظرفیت ۴۰ میلیون مترمکعب در روز و برنامه‌های کوتاه‌مدت جمع‌آوری گازهای مشعل با ظرفیت ۴ میلیون مترمکعب در روز را شامل می‌شود.

راه‌اندازی پویش ۲ درجه کمتر را می‌توان یک همراهی ملی تلقی کرد. مردم در همه دوره‌ها از حضور در جبهه‌های نبرد در جنگ تحمیلی گرفته تا سازندگی و آبادانی، از کمک به زلزله‌زدگان و آسیب دیدگان در حوادث طبیعی گرفته تا کمک به همنوعان خود در فراسوی مرزها نشان داده‌اند همیشه برای همراهی آماده‌اند و در پویش منهای ۲ درجه هم بر این همراهی مهر تأیید زدند.

کارکنان هفته‌نامه مشعل نیز ضمن ملحق شدن به پویش ۲ درجه کمتر از یکایک مخاطبان دعوت می‌کنند به این پویش ملحق شوند تا همه ما در فرآیند مدیریت مصرف مؤثر واقع شویم و این روزهای سرد زمستانی را با آسایشی بیشتر از سر بگذرانیم.

کد خبر 651869

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =