سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از آغاز حرکت چرخهای عظیم این صنعت در کشور وظیفه تامین حفظ و ارتقای سلامتی کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان را در گستره پهناور کشور بعهده داشته است و تلاش کرده است با جلوگیری ازبروزضایعات جسمی و روحی،درمان آلام وایجادرضایتمندی، بهره وری کارکنان این صنعت را افزایش دهد.
این سازمان با بهره گیری از پیشرفت های نوین در علوم پزشکی و فناوری های مرتبط همچنین با تکیه بر پزشکان و کارکنان با تجربه خود به عنوان یک سازمان مشتری مدار ، تلاش می کند با حضوری پر رنگ و قوی به ویژه در زمینه درمان نوین و پیشرفته، خدمات طب صنعتی، بهداشت حرفه ای و حفظ محیط زیست، جایگاه مناسبی در جامعه پزشکی و صنعت به دست آورد.
طب صنعتی به عنوان بخش بسیار مهم از پیکره سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نقشی تعیین کننده در سیاست های اساسی این سازمان داشته است، چنانچه با نگاهی گذرا به روند تکاملی این بخش در سالهای اخیر و با وجود افت و خیز ها و رکودهای مقطعی به نظر می رسد که توانسته است، در این عرصه موفق عمل کند.
در حال حاضر مقوله شاخص های بهداشتی ، کاربرد علمی و بکارگیری آنها در روند کنترل ، ارزشیابی فعالیت ها و بیان عملکرد در دستور کار امور طب صنعتی و بهداشت صنعت نفت قرار گرفته و از وظایف مهم این بخش از سازمان نیز می توان به مشارکت و همکاری در بررسی و تدوین نظام )HSE مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست) و بررسی اهداف و تعیین جایگاه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این نظام اشاره کرد.
مدیر عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این مورد به خبرنگار شانا گفت: به منظور دریافت گواهینامه هاى معتبر بین المللى بهداشت، ایمنى و محیط زیست (HSE) در صنعت نفت، ارائه خدمات بهداشت حرفه اى و طب صنعتى در صدر برنامه هاى سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت ایران قرار دارد. .
به گفته دکتر سید محمد رضا شجاعی، این سازمان به منظور بالا بردن استاندارد HSE به ویژه در بخش بهداشت یا سلامت توانسته است با انجام معاینات دوره ای، بررسى و رفع آلایندگى در مراکز صنعتى گام هاى بلندی بردارد که بسیار با ارزش است. استاندارد سازی شاخص های بهداشتی برای تمام گروهای بهداشتی (عمومی، حرفه ای، خانواده، آموزش و بهداشت) ، تهیه و تدوین برنامه های عملیاتی مراکز طب صنعتی و بهداشت در 20 منطقه کشور، تهیه بانک اطلاعات پروژه ای تحقیقاتی و مطالعاتی از مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت نیز از فعالیت های بخش طب صنعتی است.
از دیگر اقدامات این بخش نیز ارزیابی عملکرد کمیته های سلامت بهداری ها، تهیه و ارسال دستور العمل های یکسان سازی دفاتر تنظیم خانواده ، واکسیناسیون، کنترل وضع بهداشتی و درمانی زنان باردار، تهیه شناسنامه مراکز بهداشت خانواده و اجرای طرح توسعه و گسترش واحدهای طب صنعتی در منطقه عسلویه است که طب صنعتی سازمان در سال گذشته انجام داده است.
بخش طب صنعتی متشکل از 6 کمیته بهداشتی درمانی است که عبارتنداز: کمیته فنی کشوری طب صنعتی، آموزش بهداشت ، بهداشت حرفه ای، بهداشت خانواده، نظام ارتقاء سلامت و کمیته بهداشت عمومی.
با یک نگاه کلی به اهم فعالیت های کمیته فنی کشوری طب صنعتی در سال گذشته می توان به تهیه شرح وظایف پزشک صنعتی، بررسی شاخص های مربوط به معاینات دوره ای بیماری ، اجرای برنامه عملیاتی قلب و عروق ، انجام معاینات بازنشستگان و تهیه برنامه مدون آموزش پزشکان صنعتی اشاره کرد.
تعیین محورهای عملیاتی آموزش بهداشت و تهیه و تدوین راهکارهای عملی، بررسی راهکارهای افزایش جذب مخاطب در دوره های آموزشی مسئولان آموزش بهداشت، آموزش و جلب مشارکت مردان در امر تنظیم خانواده ، ارائه آموزش های پیشگیرانه برای جلوگیری از بیماری های قلبی، ارتقا سطح آگاهی کارکنان و خانواده هایشان در مورد سلامت روان و پیشگیری از بیماری های شغلی نیز از جمله فعالیت هایی است که کمیته آموزش بهداشت تاکنون انجام داده و همچنان نیز ادامه دارد.
با رجوع به آمارهای به دست آمده چنین به نظر می رسد که کمیته فنی کشوری بهداشت در سال گذشته به 41 درصد از خانواده های تحت پوشش صنعت نفت در زمینه مسایل بهداشتی و درمانی آموزش داده است.
20 درصد از کارکنان عملیات غیر صنعتی، 19 درصد کارکنان عملیات صنعتی، 10 درصددانش آموزان، 8 درصدگروه ویژه و 2 درصد بازنشستگان نیز این آموزش ها را دریافت کرده اند.
کمیته های فنی کشوری بهداشت حرفه ای نیز تا کنون اقدامات مناسبی در زمینه صدور شناسنامه برای مشاغل انجام داده اند.
مدیر عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این باره گفت: این سازمان به منظور شناسایى ویژگى هاى محیطى و فیزیکى مشاغل گوناگون در صنعت نفت اقدام به صدور شناسنامه براى تمامى مراکز بهداشتى درمانى صنعت نفت در سراسر کشور، همچنین براى مشاغل گوناگون در این صنعت کرده است که تا کنون، پیشرفت های خوبی نیز داشته است. دکتر سید محمد رضا شجاعی، صدور شناسنامه مواد برای بررسى و شناخت عوامل و مواد زیان آور"MSDS "بر سلامت کارکنان صنعت نفت را از دیگر فعالیت هاى این سازمان در بخش سلامت عنوان کرد.
بررسی مسائل زیست محیطی برای رسیدن به اهداف و استانداردهای جهانی (ایزو 14000 )، ایجاد ساختار سازمانی و تعیین نیازمندی های واحد مهندسی بهداشت ، ایجاد بخش تحقیقات و پژوهش، تشکیل بانکهای اطلاعاتی و تخصصی و تهیه شناسنامه کارگاه در حوزه بهداشت حرفه ای نیز از دیگر فعالیت های این بخش از طب صنعتی سازمان بهداشت و درمان بوده است.
به منظور پیشگیری از حوادث و مشکلات هنگام کار در بخش های عملیاتی و اداری صنعت نفت ، این کمیته تحقیقات وسیعی را برای بررسی علل این عوامل در دست اجرا دارد ، آمار نشانگر آن است که تا کنون 31 درصد این حوادث در بخش بهره برداری، 24 درصد در بخش خدمات و 3 درصد نیز در بخش اداری روی داده است.
بهداشت خانواده نیز از بخش هایی است که در طب صنعتی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت کشور به آن پرداخته شده است.
حفظ و تامین سلامت زنان تحت پوشش این سازمان، آموزش و پیشگیری از بیماری ایدز، ارتقا کیفیت خدمات بهداشتی به زنان باردار نیازمند به مراقبت های ویژه و افزایش سطح سلامت کودکان در معرض خطر در مرکز بهداشت خانواده انجام می شود.
کمیته فنی کشوری نظام ارتقا سلامت نیز نه تنها در زمینه تعیین محورهای کلان و استراتژیک پزشکی خانواده نقش قابل توجهی دارد، بلکه تهیه اساسنامه کمیته فنی کشوری نظام ارتقاء سلامت، اولویت بندی موضوع بر حسب نیاز در تمام واحد های پزشکی خانواده و تهیه شناسنامه پزشکی خانواده نیز از مهمترین اقداماتی است که این کمیته تاکنون انجام داده است.
شناسایی، بررسی و کنترل مدیریت جمع آوری زباله(از آلاینده های زیست محیطی) ، برنامه ریزی برای کنترل عفونت های بیمارستانی و مراکز بهداشتی درمانی صنعت نفت نیز از مهم ترین فعالیت های کمیته فنی کشوری بهداشت عمومی به حساب می آید.
طب صنعتی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بهره مندی از کارکنان با تجربه و ساختار مدیریتی قوی و با توجه به شناختی که در مدت دو دهه از شرایط خاص صنعت به دست آورده در تلاش است با حمایت های مجموعه صنعت نفت تمام امکانات گسترده خود را در سطح کشور بکار گیرد و با تامین و ارایه خدمات کمی ، کیفی و بهداشتی برای کارکنان زحمتکش صنعت نفت و خانواده های آنان، زمینه را برای تامین نیروی انسانی تندرست فراهم آورد.
کد خبر 9276
نظر شما