مبنای سیاست خارجی ایران اقتصادی شود

استاد دانشگاه اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی با بیان این که سیاست خارجی ایران بر خلاف گذشته باید اقتصادی شود،گفت: شاخصهای اقتصادی به ما می گوید اگر ثروت تولید نکنیم حاکمیت، استقلال، آینده نسل جوان و بعد اهمیت ما در خاورمیانه دچار تزلزل خواهد بود.

به گزارش خبرنگار شانا، محمود سریع القلم در نشست نفت ایران، تحریم و پساتحریم که در تالار اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد: نقطه عطف دانش سیاسی و بین المللی از قدیم به جدید با تئوریهای تصمیم گیری است که در دهه هفتاد میلادی بسیار رشد کردند.

وی با بیان این که نظریه های تصمیم گیری از ابعاد روانی، اجتماعی،سیاسی و تاریخی برخوردار بوده و بعد جدیدی به متون علوم سیاسی و علم روابط بین الملل اضافه کردند، اظهار کرد: این که یک عده مطالعه کردند چه کسانی بر یک کشور حکم می رانند، چه ویژگیهایی دارند، از چه مبانی فکری برخورداند،  از چه طبقه و پایگاهی اجتماعی آمده اند و چگونه تصمیم می گیرند؛ این نوع از ادبیات و مطالعات و تحقیقات ما را وارد جزئیاتی کرد که به نظر من نقطه عطفی در تاریخ این رشته در چند قرن اخیر بود.

سریع القلم در ادامه با بیان این که واژه «استقلال» یک واژه مهمی در فرهنگ ماست و همه به استقلال و حاکمیت ایران حساسیت و تعصب داریم، گفت: اما در کشور مادر مورد این واژه هیچ وقت کار علمی نشده است.

استاد دانشگاه اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی با بیان این که به استقلال متفاوتی برای اقتصاد ملی نیاز داریم، اظهار کرد: واژه استقلال اقتصادی، استقلال در تامین فناوریهای یک کشور را باید بازبینی و بازنگری کنیم و از سوئی در حوزه تصمیم گیری باید به استقلال سیاسی و امنیتی حساسیت نشان دهیم.

استاد دانشگاه اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که حدود یک و نیم قرن است که مقدرات کشور در رده قدرتهای بزرگ دنیا آورده شده است، افزود: با این نظام بین المللی که من و شما در آن زندگی می کنیم باید این سوال را بپرسیم آیا ما می توانیم خارج از آن مدار حکمرانی و زندگی کنیم. در قبال آن پنج ، شش کشور قدرتمند بزرگ جهان که با ما سروکار دارند، می توانیم با یک رده دیگری در دنیا کار کنیم؟

وی در ادامه اظهار کرد: همانطور که در اقتصاد می گویند مزیت نسبی شما چیست؟ ما در سیاست خارجی هم باید از خود بپرسیم مزیت نسبی ما در سیاست خارجی چیست، براساس مواردی که در این جلسه طرح شد به نظرم در حوزه سیاست خارجی مزیت نسبی ما اقتصاد نیست. ما برای مدتها مزیت نسبی مان برای گرفتن امتیاز در دنیا نفت وگاز نیست. چون در دنیا فرصتها بسیار زیاد است.

سریع القلم ژئوپولیتیک را مزیت نسبی ایران دانست و خاطر نشان کرد: ترکیه هم از ژئوپولیتیک به عنوان یک مزیت نسبی در اتحادیه اروپا استفاده می کند و این ژئوپولیتیک ماست که می تواند به ما مزیت نسبی دهد.


کد خبر 259420

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =