عملیات اکتشاف و حفاری، قرار گرفتن مخازن نفت و گاز در کنار آبهای آزاد، شبکه برق برتر در منطقه، سرمایه انسانی متخصص، مراکز دانشگاهی و وجود قوانین مناسب و مرتبط با بخش نفت و گاز - که موضوع اصلی این یادداشت است - از نقاط قوت بخش انرژی ایران برشمرده میشود.
از قوانین مناسب این حوزه میتوان به قانون نفت، قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران، قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و قانون اصلاح الگوی مصرف اشاره کرد که همگی در مجلس شورای اسلامی تصویبشده است.
در کنار نقاط قوت بخش انرژی ایران و همچنین قوانین مناسبی که از آنها یاد شد، همچنان این بخش با چالشهای مانند شدت انرژی، تلفات شبکه انتقال و توزیع برق کشور، تکمیل نشدن زنجیره ارزش در نفت و گاز، سوزاندن گازهای همراه و تأخیر در برداشت از میدانهای مشترک، روبروست که نقش مجلس شورای اسلامی به سبب تنظیم قوانین کارآمدتر و رفع کاستیها و آسیب شناسی قوانین جاری، کم از قوه اجرایی کشور نیست.
در پس این مرقومه کوتاه، باید «تکرار کرد» رفع کاستیهای بخش انرژی و توسعه آن با توجه به نیازهای کنونی کشور و فارغ از نگاه بخشی، سیاسی و فراکسیونی، مانع زیان چند صد میلیارد دلاری ایران در میدانهای مشترک، هدرروی انرژی و پیامدهای منفی ناشی از تکمیل نشدن زنجیره ارزش در نفت و گاز خواهد شد. بنابراین نویسنده معتقد است همه کمیسیونها و فراکسیونهای مجلس دهم، در محورهای مانند برداشت سریع تر از میدانهای مشترک نفت و گاز، نقطه اشتراک دارند.
ابراهیم معنوی
نظر شما