- حمید پورمحمدی، معاون سازمان برنامه و بودجه در نشست مشترک با مدیران و مجریان طرحهای شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) که آذرماه پارسال برگزار شد، بر بهکارگیری همه ظرفیتهای داخلی و خارجی و استفاده از انواع روشها در حوزه بازارهای پول و سرمایه و همینطور استفاده از ظرفیتهای بودجه با هدف همراهی وزارت نفت در تجهیز منابع به منظور تحقق اهداف توسعهای تاکید و اعلام کرده بود که سازمان برنامه و بودجه میتواند در تامین مالی، تضمین، تسهیل و تمهید مقررات حقوقی و مالی نقش موثری ایفا کند. برنامه و بودجهایها به همین منظور و برای اطلاع از آخرین وضعیت پیشرفت طرحهای توسعهای غرب کارون و بررسی فرآیندهای کاری جاری در این منطقه استراتژیک نفتی، عازم خوزستان شدهاند.
- اینجا گاسپ جنوبی (South Gasp) میدان آزادگان جنوبی است؛ نخستین نقطه توقف برای بازدید از طرحها و محلی که باید نفت تولیدی پنج منیفولد شامل حدود 90 حلقه چاه به آن منتقل شود و قرار است نخستین دستگاه فراورش سیار آزادگان جنوبی نیز در همین محل استقرار یابد. محمدعلی اژدری، سرپرست طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی در شرکت متن در جمع مدیران این شرکت و هیئت 6 نفره سازمان برنامه و بودجه که در رأس آن، احمد کفاشی، رئیس امور انرژی و احمد زراعتکار، معاون نفت و گاز امور انرژی این سازمان قرار دارند، درباره طرح توضیحاتی میدهد و درباره برنامه کوتاهمدت افزایش تولید در آزادگان جنوبی میگوید: «پیشبینی میکنیم با استقرار دستگاه فراورش سیار، برداشت روزانه نفت از این میدان ظرف 2 تا 3 ماه آینده، حداقل 50 هزار بشکه افزایش یابد.» اژدری همچنین به طرح احداث کارخانه فرآورش (CTEP) طرح در 2 سال آینده اشاره میکند و یادآور میشود که تا آن زمان، باید برای فرآورش نفت حاصل از افزایش تولید میدان، از راهکارهای در دسترس دیگری از جمله دستگاههای فرآورش سیار استفاده کرد. از اژدری میپرسم اگر با همین روال کار را ادامه دهید، پیشبینی میکنید تولید 320 هزار بشکه فاز اول میدان چه زمانی محقق شود؟ وی پایان سال 98 را محتمل میداند.
- درباره آبگرفتگیهای هورالعظیم و مشکلات ناشی از آن هم صحبت میشود که البته خوشحالکننده است. سرریز شدن آب در هورالعظیم که اجرای فلولاینها و ترانکلاینها را با چالش مواجه میکند و موجب تخریب جادههای اصلی و جادههای پدها و در نتیجه اخلال در دسترسی به چاههای تولیدی میشود، دستکم نشان میدهد هورالعظیم زنده است و جاری. شواهد هم به خوبی گویای همین واقعیت است. محمدرضا اسدی، مدیر مهندسی نفت شرکت متن میگوید: «حیات هورالعظیم برای نفت بسیار مهم است و بهرغم اینکه برای ورود آب به هورالعظیم کوچکترین هماهنگیای با این شرکت نمیشود و این روند، فرآیندهای عملیاتی ما را با مشکلاتی روبهرو میکند، اما به دلیل اهمیت مباحث زیستمحیطی، شرکت متن خود را با شرایط این تالاب سازگار کرده و حتی مشاوری گرفتهایم تا بدانیم حداکثر ارتفاع آب هورالعظیم به چه میزان میرسد تا عملکرد خود را با ارتفاع آب و دیگر شاخصهای هورالعظیم سازگار کنیم.»
- در مسیری که از سمت گاسپ جنوبی آزادگان جنوبی به سوی چاه شماره 14 میدان یاران شمالی در پیش گرفتهایم، از یکی از نیروهای خدمات پشتیبانی طرح آزادگان که ما را همراهی میکند، درباره آتشسوزی هورالعظیم سوال میکنم که میگوید: «با فاصله بیش از 10 کیلومتر از مرز ایران، هورالعظیم در سمت عراق دچار آتشسوزی شده و با وجود مذاکراتی که بین مسئولان دو کشور صورت گرفته، عراقیها اقدامی برای مهار این آتش انجام ندادهاند.» پیشانیدار ادامه میدهد: «متاسفانه جهت باد، آلودگیهای این آتشسوزی را به سمت ایران میآورد و مردم شهرهای هویزه، سوسنگرد و ... از این بابت دچار مشکل هستند.» در این باره با رئیس HSE شرکت متن هم صحبت میکنم. کوروش رضازاده هم به مشکلات تنفسی ناشی از آتشسوزی هورالعظیم برای مردم شهرهای مرزی و کارکنان نفتی فعال در مناطق عملیاتی غرب کارون اشاره میکند و میگوید: «به طور مثال، کارکنان آزادگان شمالی به دلیل مشکلات تنفسی، در بسیاری از مواقع بدون ماسک نمیتوانند کار کنند و از آنجا که باد این آلودگی را به سمت ایران میآورد، مردم عراق مانند ساکنان مناطق مرزی ما با مشکل روبهرو نمیشوند و برای خاموشسازی آتش اقدام خاصی نمیکنند.» به گفته رئیس HSE متن، احتمال سرایت آتش هورالعظیم از سمت عراق به ایران وجود ندارد اما با این حال، تمام نیروهای چهار ایستگاه آتشنشانی غرب کارون برای مواجهه با بحرانهای احتمالی در حالت آمادهباش هستند.
- در محل چاه شماره 14 توقف کردهایم؛ چاهی که به گفته آرش باقرزاده، مجری طرح یاران شمالی حدود پنج ماه است هیچ تولیدی ندارد و حالا با نصب پمپ درونچاهی قرار است احیا شود. دکل GWDC126 روی چاه مستقر است. داغی هوا تن را میسوزاند، اما یکی از کارکنان دکل دست تکان میدهد و میگوید: «پاقدمتان خوب بوده است که امروز هوا کمی خنکتر است!» باقرزاده به توضیحاتش ادامه میدهد و میگوید: «پمپ در عمق حدود 2440 متری چاه در حال نصب است و پیشبینی میکنیم ظرف روزهای آینده، شاهد آغاز مجدد تولید نفت در این چاه باشیم. علاوه بر اینکه برای نصب پمپ درونچاهی در 10 حلقه چاه میدان تا پایان امسال برنامهریزی کردهایم، حفاری 2 حلقه چاه جدید را نیز کلید زدهایم تا با مجموع این راهکارها، تولید میدان را افزایش دهیم. یاران میدان مشترک است و باید هر چه در توان داریم انجام دهیم.» ESP در حال نصب در چاه شماره 14 یاران شمالی متعلق به شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب است. یکی از کارکنان گروه نصب ESP درباره این پمپ و عملکرد آن توضیح میدهد: «ساخت آلمان است، اما نصب و نگهداشت آن کاملا از سوی نیروهای ایرانی انجام میشود و حتی کارخانهای در اهواز با هدف ساخت پمپهایی با این مشخصات در حال احداث است. متوسط عمر این پمپها در دنیا یک سال است، اما با نگهداشت خوب نیروهای ایرانی، ما در نفتخیز به راحتی حدود 2 سال از این پمپها استفاده میکنیم.» مدیرعامل شرکت متن درباره عملکرد ESP مفصل با گروه نصب صحبت میکند و دست آخر میگوید: «اگر تولید مورد انتظار ما با این روند ادامه یابد، کارهای بسیار بزرگتری هم میتوان انجام داد. خدا قوت»
- به کمپ یادآوران برمیگردیم. بعد از ناهار و نماز، جلسه مشترک برگزار میشود. کفاشی از همگی تشکر میکند و میگوید مشاهده این حجم از کار و فعالیت در غرب کارون مایه غرور و دلگرمی است. مجریان به نوبت درباره هر یک از طرحها توضیحات تکمیلی ارائه میدهند. ماحصلش این است که روند افزایش تولید در آزادگان جنوبی با جدیت ادامه پیدا میکند، عملیات فاز دوم توسعه میدان یادآوران به زودی کلید میخورد، برنامه نگهداشت و افزایش تولید یاران شمالی با نصب پمپهای درونچاهی دنبال میشود، نخستین واحد نیروگاه گازی غرب کارون امسال به مدار میآید و کار روی فاز دوم احداث طرح خطوط لوله و تاسیسات جانبی انتقال نفت غرب کارون ادامه مییابد. اینجا حرفی از ترامپ و تحریم نیست؛ تنها صحبت از تلاش است و تعهد.
هانیه موحد
نظر شما