این دستاورد بزرگ و امیدوارکننده برای اوپک، بدون تردید مدیون ابتکار، تدبیر و مقاومت هیئت نمایندگی ایران بهخصوص شخص بیژن زنگنه وزیر نفت ایران است که در میدان سیاسی و اقتصادی بزرگ وین با حضور مستقیم و غیرمستقیم قدرتهای بزرگ جهانی، اعتبار و جایگاه اوپک را احیا کرد.
اجلاس فصلی 175 اوپک، آزمون بزرگی برای اعتبار و جایگاه 60 ساله این سازمان به شمار میرفت. از ماهها پیش تحت تاثیر تحریمهای اقتصادی و نفتی ایران، دولت ایالات متحده آمریکا برنامه مشخصی را برای بازار نفت و مهار آثار اقتصادی ناشی از کاهش صادرات نفت ایران بر بازار نفت آغاز کرد که گام اول آن اعطای معافیت به برخی کشورهای خریدار نفت ایران بود و گام دوم هم همراه ساختن اوپک با سیاست تحریمی آمریکا و اعمال نفوذ در تصمیمات این سازمان بود. دولت آمریکا در هفتههای منتهی به اجلاس 175 اوپک همه تلاش خود را برای رسیدن به این مهم انجام داد و در این راه حتی حاضر شد امتیازات سیاسی زیادی به دو قدرت نفتی یعنی عربستان سعودی و روسیه پرداخت نماید تا آنها را مجاب به عدم کاهش تولید برای پایین نگه داشتن قیمت نفت نماید. تخطی عربستان و روسیه از تعهدات خود در قالب تصمیم قبلی اوپک برای کاهش تولید و تلاش برای جایگزینی نفت ایران، همراهی این دوکشور با ایالات متحده را به اثبات رساند. اجلاس 175 اوپک میتوانست نقطه تکمیلی برای این همراهی تلقی شود که به سرانجام نرسید. دولت آمریکا که از ابتدای صدارت ترامپ به صورت آشکار و پنهان به مقابله با بسیاری از روندها، سازمانها و رژیمهای بینالمللی پرداخته، در کنار موضوع همراه ساختن اوپک با تحریم ایران، سیاست بلندمدت حذف اوپک از طریق اعمال نفوذ در آن و بیخاصیت ساختن تصمیمات آن را دنبال کرده و میکند.
علاوه بر آمریکا، روسها نیز دل خوشی از اوپک ندارند و قصد دارند با تغییر راهبرد سنتی و قدیمی خود یعنی تقابل با اوپک، از طریق همکاری با آن و اعمال نفوذ در سیاستها و تصمیمات آن، اوپک را از موضوعیت و جایگاه تاثیرگذار خود در بازار جهانی نفت انداخته و نهاد جدیدی را با محوریت خود جایگزین کنند. همکاری روسیه با اوپک در دو سال اخیر اگرچه میتواند به شرط مدیریت اعضا، فرصتی برای اوپک تلقی شود، اما اعضای اوپک باید مراقب باشند تا ابتکار عمل را به روسیه نداده و میدان تصمیم بزرگ را برای این کشور خالی نکنند.
عربستان سعودی نیز به عنوان یکی از بانیان اوپک، سیاست مشخص و پایداری را در قبال اوپک دنبال نمی کند. دولت عربستان در ماههای اخیر بعضا به مانند رفتار گذشته خود، بیش از آنکه در صدد تقویت اوپک باشد، تحت تاثیر بحرانها و چالشهای سیاسی داخلی و خارجی ( به خصوص ماجرای قتل خاشقچی)، قصد بهرهگیری از جایگاه و موقعیت خود در بازار نفت و اوپک برای رفع و رجوع چالشهای سیاسی خود است. در این راستا اگرچه، مشکلات اقتصادی و کسری بودجه، برنامههای اقتصادی آنها را با مشکل جدی مواجه ساخته و افزایش قیمت نفت برای آنها از اهمیت برخوردار است، اما ریاض در شرایط کنونی سه هدف سیاسی یعنی تشدید فشارهای سیاسی بر ایران، نزدیکی به ترامپ و اعطای امتیاز به وی برای سرپوش گذاشتن بر پرونده خاشقچی و تقویت مناسبات راهبردی با روسیه را دنبال میکند. در این شرایط طبعا اوپک و جایگاه و آینده آن برای عربستان اهمیتی ندارد.
در کنار این تحرکات و فشارها، بروز برخی مسائل در ماههای اخیر مانند اعلام تصمیم قطر برای خروج از اوپک و همچنین عدم وفاداری اعضا به تعهدات سازمانی خود و کاهش شدید قیمت نفت، اوپک را در شرایط سخت و دشواری به لحاظ جایگاه و اعتبار قرار داده بود و در این وضعیت، همه نگاهها به اجلاس 175و خروجی آن بود.
هیئت ایران با در نظر گرفتن همه ملاحظات و شرایط سختی که پیشبینی کرده بود، گام در این اجلاس گذاشت و از همان ابتدا با بهرهگیری از ابزار رسانه، فشارهای پیدا و پنهان بر نشست بهخصوص اهداف حضور قابل تامل برایان هوک، مسئول اجرای تحریمهای اقتصادی ایران در وزارت خارجه آمریکا را افشا کرد. تیم نمایندگی ایران در این اجلاس اگرچه در نشستهای طاقتفرسای روزهای پنجشنبه و جمعه، به دنبال تامین منافع ملی و کسب پیروزی سیاسی در مقابل هجمهها و فشارهای سیاسی درون و برون اوپک بود اما در عمل هدف بزرگتر و مهمتر دیگری را نیز تعقیب میکرد و آن دفاع از جایگاه و شان بینالمللی اوپک بود. در واقع ایران دو هدف توامان یعنی دفاع از منافع اوپک و دفاع از جایگاه اوپک را در اجلاس اخیر اوپک پیگیری کرد و با مهار و خنثی ساختن تحرکات و فشارهای داخلی و خارجی اوپک، به دستاورد بزرگی دست یافت. در صورتیکه ایران از تصمیم کاهش تولید نفت معاف نمیشد، پیروزی بزرگ سیاسی برای مثلث آمریکا، روسیه و عربستان در دو سطح تحقیر ایران و تضعیف اوپک تلقی میشد. بیژن زنگنه وزیر نفت در پایان نشست تعبیر جالب و مناسبی از دستاوردهای اجلاس به این مضمون داشت که «به آنچه منافع ایران و اوپک را تامین میکند، دست یافتیم». از این منظر تاریخ اوپک، تلاش تیم ایران در یکی از سختترین دورانهای خود را برای حفظ استقلال فراموش نخواهد کرد.
علیرضا سلطانی
منبع: خبرآنلاین
نظر شما