به گزارش شانا به نقل از پژوهشگاه صنعت نفت، اکبر زمانیان گفت: در حوزه صنایع پاییندستی، پژوهشگاه صنعت نفت فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت، گاز، پالایش را توسعه داده که عمده این فعالیتها شامل فناوریهای فرآیندی و مواد شیمیایی است.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین مواد شیمیایی که در این صنایع استفاده میشود کاتالیستها و جاذبهاست، تصریح کرد: هدف اصلی پژوهشکده کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت، تحقیق روی کاتالیستها با هدف بومیسازی، سنتز و تجاریسازی کاتالیستها و جاذبهاست که خوشبختانه توانستهایم دانش فنی چند جاذب و کاتالیست را توسعه دهیم و به سازندگان و توسعهدهندگان داخلی آنها واگذار کنیم.
رئیس پردیس پاییندستی پژوهشگاه صنعت نفت، دانش فنی کاتالیستهای ریفورمینگ نفتا و آروماتیکسازی را متعلق به پژوهشگاه صنعت نفت دانست و افزود: توسعه دانش فنی این کاتالیستها انجام و به شرکت اکسیر نوین فرآیند با هدف ساخت، تولید انبوه و تجاریسازی واگذار شده است.
زمانیان ادامه داد: این دو نوع کاتالیست تا قبل از تولید داخل، از شرکتهای سازنده خارجی وارد میشدند و کشور در این حوزه به این شرکتها وابستگی داشت که خوشبختانه با ساخت این کاتالیستها وابستگیها نیز قطع شد و نخستین نمونه صنعتی کاتالیست ریفورمینگ نفتا در سال 96 در پالایشگاه ستاره خلیج فارس بارگذاری شده و تاکنون نیز در حال فعالیت است.
وی به دیگر کاتالیست توسعه داده شده از سوی شرکت اکسیر نوین فرآیند نیز اشاره کرد و گفت: کاتالیست آروماتیکسازی دومین کاتالیست توسعه داده شده است که از سال 94 به پتروشیمی بندر امام واگذار شد و این کاتالیست در سرویس بوده و همچنان کار میکند.
رئیس پردیس پاییندستی پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: ساخت و توسعه 3 کاتالیست هیدروکراکینگ، RCD و اتیلن اکساید که تحقیقات آن در حال تکمیل است برای تولید انبوه به شرکت اکسیر نوین فرآیند واگذار شد.
زمانیان بر فضای رقابتی تولید این کاتالیستها نیز تاکید کرد و افزود: همه دانشهای فنی در زمنیه کاتالیستها در پژوهشگاه صنعت نفت و در یک فضای رقابتی بهدست آمده است، زیرا دانشگاهها، شرکتهای تحقیق و توسعه و بسیاری از شرکتهای خارجی میتوانند در این زمینه با پژوهشگاه رقابت کنند و همواره در انتخاب شرکتهای توسعهدهنده نیز رقابتی عمل میکنند. به عبارتی، شرکتهای مختلف را از نظر زیرساخت، تجربه، زمینه فعالیت و همکاریهای پیشین بررسی کرده و سپس دانش فنی را به آن واگذار میکند، از این رو این مجموعه به صورت انحصاری با هیچ شرکت خاصی همکاری نمیکند.
رئیس پردیس پاییندستی پژوهشگاه صنعت نفت، به دیگر کاتالیستهای تجاریسازی شده این مجموعه نیز اشاره کرد و گفت: دانش فنی کاتالیستهای آلومینا، تیتانیا و آلومینای پروموت شده با همکاری شرکت ملی گاز ایران تکمیل و در یک فرآیند رقابتی، توسعه آن به شرکت سرامیک صنعتی اردکان در مقیاس نیمه صنعتی و سپس صنعتی توسعه داده شد.
وی ادامه داد: نخستین نمونه کاتالیست تیتانیا در چند ماه گذشته براساس دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت به پالایشگاه پنجم عسلویه فروخته شد و شرکت توسعهدهنده از توسعه و تجاریسازی آن راضی بود و علاقهمندی خود را برای تجاریسازی دو کاتالیست دیگر نیز اعلام کرد.
زمانیان به صرفه اقتصادی ساخت این کاتالیستها اشاره کرد و گفت: تولید داخلی توسعه و ساخت کاتالیستها دارای آثار مستقیم و غیرمستقیم در کشور است و در چند سال گذشته توانستیم با ساخت این کاتالیستها 250 میلیون دلار صرفه اقتصادی برای کشور به ارمغان آوریم. همچنین بومیسازی، اشتغال داخلی و رفع وابستگی در شرایط تحریمها از دیگر مزایای ساخت این کاتالیستها است. در نبود این محصولات، بسیاری از واحدهای صنعتی نمیتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، یا اینکه باید از کاتالیستهای با بازدهی کمتر و دست دوم یا سوم استفاده کنند.
نظر شما