به گزارش خبرنگار شانا، سلیمان قاسمیان ظهر امروز (یکشنبه، نهم اردیبهشت) در نشست تخصصی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی دومین اجلاس بینالمللی ایران و آفریقا با اشاره به عزم دولت سیزدهم برای توسعه همکاریهای دوجانبه با کشورهای آفریقایی در حوزه صنایع پاییندستی و بالادستی صنعت نفت و نیز فرصتهای تکرارنشدنی بازار در این قاره، گفت: هماکنون، براساس برآوردها، کشورهای این قاره بالاترین رشد اقتصادی را طی سال گذشته داشتهاند و این مسئله چشمانداز روشنی را برای توسعه همکاری ما با این قاره در دو دهه آینده رقم خواهد زد.
وی با اشاره به اینکه ۷.۲درصد از ذخایر هیدروکربوری جهان در قاره آفریقا قرار دارد، افزود: طی دو سال اخیر بیشترین اکتشافهای مواد نفتی و گازی جهان بهترتیب در کشورها نامیبیا، غنا، آنگولا و آفریقای جنوبی انجام شده است.
مدیرکل آسیا، آفریقا و اقیانوسیه معاونت امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت بیان کرد: هماکنون در حوزه تقاضای فرآوردههای نفتی و گازی شاهد افزایش تقاضا در قاره آفریقا هستیم. این قاره اکنون ظرفیت پالایشی روزانه ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه را دارد که نسبت به مصرف داخلی خود بسیار کمتر است، ازاینرو ما میتوانیم بازارهای صادراتی فرآوردههای نفتی خوبی در این قاره، بهخصوص در شرق و جنوب آن داشته باشیم.
قاسمیان صادرات خدمات فنی و مهندسی، بازسازی پالایشگاههای موجود و صادرات فرآوردههای نفتی و گاز مایع را از دیگر فرصتهای ایجاد ارتباط بیشتر با صنعت نفت قاره آفریقا اعلام کرد.
افزایش ۲۶درصدی مصرف گاز جهان تا ۲۰۴۰
براساس این گزارش، رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در این نشست تخصصی با بیان اینکه تا سال ۲۰۴۰ مصرف گاز در جهان ۲۲ تا ۲۶ درصد افزایش داشته و همزمان شاهد افزایش تقاضای این حامل انرژی خواهیم بود، گفت: ایران بهعنوان دومین دارنده ذخایر گازی جهان همواره یکی از ظرفیتهای بالقوه برای تأمین پایدار گاز در دهههای آینده خواهد ماند.
وی با یادآوری اینکه صنعت گاز ایران طی سالهای اخیر با وجود تحریمهای همهجانبه کشورهای غربی توانسته است تولید خود را از حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال ۱۳۸۹ به بیش از ۸۷۵ میلیون مترمکعب در حال حاضر برساند، تصریح کرد: هماکنون فرایند تولید گاز، از مرحله تولید تا توزیع، بدون حضور شرکتهای خارجی و ازسوی متخصصان ایرانی انجام میگیرد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به اینکه این شرکت هماکنون مدیریت بیش از ۴۴۰ هزار کیلومتر خط لوله گاز در کشور را بر عهده دارد، افزود: در بخش ساخت ایستگاههای تقویت فشار و پالایشگاههای گازی بهترتیب ۹۲ و ۷۶ درصد به خودکفایی رسیدهایم. ما و ۲۵۰ شرکت دانشبنیان داخلی مرتبط با ما میتوانیم در زمینه احداث و تعمیرات خطوط لوله و ایستگاههای تقویت فشار گاز، به کشورهای آفریقایی خدمات فنی و مهندسی ارائه کنیم.
نوشادی پروژههای بازیابی کربن، مینی الانجی، تولید هیدروژن از گاز، ساخت توربواکسپندر و حذف کربن را از پروژههای جدید در صنعت گاز دانست و گفت: هماکنون ایران در بحث ساخت دو نوع توربوکمپرسور، بیش از ۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است.
آمادگی ایران برای صدور خدمات فنی و مهندسی به آفریقا در حوزه پالایشگاهی
براساس این گزارش، علی شاهوردی، مدیر هماهنگی افزایش ظرفیت و تعمیرات اساسی پالایشگاههای فراسرزمینی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز در این نشست تخصصی، گفت: ایران آمادگی دارد در زمینه تعمیرات اساسی، تأمین تجهیزات، نگهداری و تولید در حوزه پالایشگاهی با کشورهای آفریقایی همکاری داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه ایران ۳۰ سال پیش در زمینه تعمیر و ساخت پالایشگاههای نفت و گاز ۱۰۰درصد به خارج وابسته بود، بیان کرد: در سایه مدیریت دولتها و محدودیتهای اعمالشده تحریمی پس از ۴۵ سال تحریم و هشت سال جنگ، هماکنون ضمن خودکفایی کامل در تعمیرات، پالایشگاههای نفتی خارجی را نیز تعمیرات اساسی میکنیم.
مدیر هماهنگی افزایش ظرفیت و تعمیرات اساسی پالایشگاههای فراسرزمینی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، کمپرسورهای فرایندی، کاتالیستهای بنزینساز، مبدلهای حرارتی، کولرهای آبی صنعتی، خدمات مکانیک، پایپینگ، عایق، فیلتر، ترانسفورماتور و ابزار دقیق را ازجمله صدها محور صادراتی خدمات فنی و مهندسی به قاره آفریقا اعلام کرد.
ایران سومین تولیدکننده الپیجی دنیا
براساس این گزارش، امیر هوشنگ کرمی، سرپرست امور بینالملل شرکت ملی گاز ایران نیز در این نشست تخصصی با بیان اینکه هماکنون قاره آفریقا در زمینه تولید و مصرف الپیجی برابر است، گفت: این قاره بهشدت به انرژی و سوخت نیاز دارد و ایران بهعنوان سومین تولیدکننده گاز مایع (الپیجی) میتواند در افزایش صادرات این حامل انرژی در این قاره، نقشآفرینی کند.
وی در ادامه بیان کرد: هماکنون چین، هند و ژاپن بهترتیب بزرگترین مصرفکنندگان الپیجی در جهان به شمار میآیند و در قاره آفریقا مراکش، مصر، تونس و آفریقای جنوبی بهترتیب بزرگترین واردکنندگان این حامل انرژی هستند.
سرپرست امور بینالملل شرکت ملی گاز ایران قیمت بالا و نبود اسکلههای استاندارد را دو دلیل عمده مصرف پایین الپیجی در قاره آفریقا دانست و گفت: تولید این ماده در ایران طی چند سال اخیر صعودی بوده و از ۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۷ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
صادرات ۳۵۰ میلیون دلاری کود اوره به آفریقا
براساس این گزارش، بیژن چگنی، مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این نشست تخصصی، با تأکید بر اینکه هماکنون عمده محصول صادراتی پتروشیمی ایران به قاره آفریقا کود اوره است، افزود: هماکنون سالانه حدود ۳۵۰ میلیون دلار کود اوره به این قاره صادر میشود.
وی با اشاره به اینکه ایران ۹۵ میلیارد دلار طرح پتروشیمی جدید و در حال اجرا دارد، تصریح کرد: از این مقدار تاکنون ۱۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام شده و مذاکرات برای ۸۲ میلیارد دلار دیگر، از طریق فاینانس در حال انجام است.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، صادرات کاتالیست را یکی از فرصتهای ارتباط صنعت پتروشیمی ایران و قاره آفریقا اعلام کرد و گفت: هماکنون ایران در زمینه کاتالیست به خودکفایی ۹۵درصدی رسیده است.
نظر شما