ایران در برخورداری از ظرفیت‌های اکتشافی نفت و گاز در رتبه سوم دنیا قرار دارد

بر اساس آخرین اعلام سازمان زمین شناسی آمریکا (USGS)، ایران از حیث برخورداری از ظرفیت‌های اکتشافی، پس از عراق و روسیه در رتبه سوم دنیا قرار دارد.

به گزارش شانا، سیدصالح هندی، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در نشست بالادستی سومین کنگره راهبردی نفت و نیرو که صبح امروز (چهارشنبه، 19 مهرماه) برگزار شد، در ابتدا به وضع انرژی در جهان و سهم نفت و گاز از بازار مصرف اشاره کرد و گفت: اگرچه مصرف نفت در جهان رو به کاهش و مصرف گاز رو به افزایش است، اما در مجموع در آینده، تقاضای نفت و گاز بر عرضه آن پیشی می‎گیرد و وظیفه تولیدکنندگان نفت و گاز است که در مسیر رفع این دغدغه گام بردارند و امنیت انرژی را تضمین کنند. رابطه خوب و برد_برد تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در این زمینه نقش موثری دارد.

وی با طرح این سوال که در چنین شرایطی تولیدکنندگان نفت و گاز چگونه باید عمل کنند، ادامه داد:  برای ایفای نقش در این مسیر و کاهش فاصله عرضه و تقاضای انرژی در سال های آتی، باید بیشتر اکتشاف کنیم، میدان‎های کشف شده را با سرعت بیشتری توسعه دهیم و نسبت به افزایش ضریب بازیافت در میدان‌های در حال بهره برداری اقدام کنیم.

وی به ظرفیت خوب ذخایر نفت و گاز در جنوب غرب ایران اشاره کرد و گفت: همچنین ظرفیت‎های هیدروکربوری در کپه‎داغ (شمال شرق) و مقدار کمی هم در شمال غرب کشور وجود دارد.

هندی با بیان این‎که گزارش‌های بین المللی حاکی است ایران از ظرفیت‎های اکتشافی بسیاری برخوردار است، عنوان کرد: بر اساس برآورد USGS، ایران از حیث برخورداری از ظرفیت اکتشافی، پس از عراق و روسیه در رتبه سوم جهان قرار دارد.  

وی با یادآوری این‎که ظرفیت‌های هیدروکربوری ایران محدود به ذخایر متعارف نیست و در حوزه شیل‎های گازی و نفتی هم پتانسیل خوبی در کشور وجود دارد، افزود: البته ذخایر نامتعارف فعلا در اولویت ما قرار ندارند اما اگر زمانی شرایط برای برداشت از این ذخایر هم فراهم باشد، ایران در این زمینه نیز قابلیت‎های زیادی دارد.

سرعت جایگزینی اکتشاف نسبت به نفت و گاز تولید شده مطلوب است

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران درباره سرعت جایگزینی اکتشاف نسبت به نفت و گاز تولید شده در ایران طی 20 سال گذشته توضیح داد: در این مدت در حوزه گاز، به ازای هر 100 واحدی که تولید شده، 180 واحد جایگزین شده است؛ همچنین 70 درصد نفت تولید شده در این 20 سال هم با اکتشافات جایگزین شده است.

وی با بیان این‎که از بین 14 بلوک اکتشافی تعریف شده، کار 10 بلوک به پایان رسیده است، ادامه داد: با جذب 1.2 میلیارد دلار سرمایه توانسته‎ایم 1.6 میلیارد بشکه نفت و 16.6 تی سی اف گاز به ذخایر درجای نفت و گاز کشور اضافه کنیم.

هندی با اشاره به تعریف 14 بلوک جدید اکتشافی، ابراز امیدواری کرد که مناقصات مربوط به این بلوک‎ها نیز به ترتیب برگزار شود.

وی گفت: علاوه بر این، مطالعات مشترکی با شرکت‌های خارجی در حوزه اکتشاف در دستور کار داریم.

هندی برای تبیین بهتر ظرفیت‎های حوزه نفت و گاز کشور، به میدان آبتیمور به عنوان نمونه اشاره کرد و گفت: از سال 1991 تاکنون از مخزن آسماری این میدان برداشت نفت صورت می‎گیرد و تاکنون 300 میلیون بشکه تولید تجمعی در آن به ثبت رسیده که معادل تنها 2.2 نفت درجای مخزن استحصال شده است.

وی تولید فعلی میدان آبتیمور را 55 هزار بشکه نفت در روز عنوان کرد و افزود: این میزان نفت از 42 چاه فعال این میدان برداشت می‎شود.

به گفته این مقام مسئول، نتیجه یکی از مطالعات انجام شده بر روی این میدان نشان می‎دهد امکان افزایش این میزان تولید به 450 هزار بشکه وجود دارد و می‎توان با فناوری‎های خاص، ضریب بازیافت این میدان را تا 25 درصد افزایش داد. این موضوع بیانگر ظرفیت‌های بی‌شماری است که در میدان‌های قدیمی ایران وجود دارد و با استفاده از روش‌های ازدیاد برداشت می توان این ظرفیت‌ها را شکوفا کرد.

سومین کنگره راهبردی نفت و نیرو با حضور مدیران ارشد صنعت نفت، از صبح دیروز (18 مهرماه) در سالن همایش‎های بین‏ المللی صدا و سیما آغاز به کار کرده است و اختتامیه این کنگره، عصر امروز (19 مهرماه) برگزار می‎شود.

کد خبر 278991

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =