به گزارش شانا به نقل از اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمانهای بینالمللی وزارت نفت، با توجه به چشمانداز مثبت نسبت به عوامل بنیادین بازار نفت، قیمت نفت خام در قراردادهای آتی نفت خام با وجود کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه تقویت شد.
اگرچه انتظار افزایش تقاضا در بازار مبنی بر تأثیر مشوقهای مالی چین و اختلال در عرضه بهدلیل وقوع توفان رافائل در خلیج مکزیک سبب تقویت قیمتها شد، ارائه آمار افزایش ذخیرهسازی تجاری نفت خام و فرآوردههای پالایشی از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا در کنار تقویت ارزش دلار آمریکا بهواسطه نتایج انتخابات ریاست جمهوری این کشور، از افزایش بیشتر قیمتهای آتی جلوگیری کرد.
مؤسسه بانکی «سیتی» ضمن تحلیل سیاستهای انرژی دولت ترامپ در حوزه نفت و گاز، پیشبینی کرده که مقدار تولید نفت آمریکا در دوران ریاستجمهوری ترامپ بیشتر از برآوردهای قبلی افزایش یابد، همچنین با توجه به احتمال بالای اعمال تحریمهای سختگیرانه بر ضد ایران و امکان کاهش توان صادراتی ایران، فشار بر اعضای اوپکپلاس نظیر عربستان و امارات برای جبران کاهش عرضه نیز افزوده شود. این بانک پیشبینی کرده که قیمت نفت در سال ۲۰۲۵ به سطح ۶۰ دلار در هر بشکه کاهش یابد.
با این حال شرکت «ویتول» بهعنوان بزرگترین شرکت خصوصی تجارت نفت دنیا معتقد است با توجه به تداوم نااطمینانیهای ژئوپولیتیکی و احتمال اختلال در عرضه، میانگین قیمت شاخص نفت برنت در سال ۲۰۲۵ در محدوده بین ۷۰ تا ۸۰ دلار در هر بشکه نوسان داشته باشد.
تغییرات اساسی در سیاستهای انرژی آمریکا اجتنابناپذیر است
تحلیلگران مؤسسات مختلف معتقدند مطابق شعارهای انتخاباتی ترامپ، تغییرات اساسی در سیاستهای انرژی آمریکا اجتنابناپذیر است. یکی از این موضوعات امکان افزایش تولید نفت خام آمریکا، با توجه به امکان استفاده از افزایش مجوزهای استفاده از زمینهای فدرال و افزایش حفاریهای نفت و گاز است. از دیگر موارد مؤثر بر سیاستهای تولید نفت و گاز، امکان کاهش حق مالکیت دولتی از منابع فدرال است که سبب افزایش انگیزه سرمایهگذاری بیشتر در حوزه نفت و گاز میشود.
همچنین سرمایهگذاری در احداث خطوط لوله انتقال گاز نیز سبب ایجاد زیرساخت مناسب برای انتقال گاز در برنامههای افزایش تولید گازهای همراه از میدانهای نفتی خواهد شد. افزون بر این، برداشتن ممنوعیتهای صادراتی در زمینه الانجی، سرمایهگذاری در توسعه میدانهای نفت و گاز را بیشتر جذاب خواهد کرد.
ارزش دلار در برابر سایر ارزهای عمده با توجه به انتخاب ترامپ به عنوان ریاستجمهوری آمریکا در بازار افزایش یافته و این موضوع سبب فشار کاهشی بر قیمت نفت میشود، همچنین تحلیلگران معتقدند با توجه به انتخاب ترامپ، برخلاف سیاستهای کنترل تورم فدرال رزرو، امکان افزایش تورم با توجه به برنامههای سیاسی ترامپ زیاد است.
فدرال رزرو آمریکا پس از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا مطابق برنامهریزی قبلی، نرخ بهره بانکی را به مقدار ۲۵ نقطه پایه یا ۰.۲۵ درصد کاهش داد، همچنین تحلیلگران معتقدند امکان کاهش ۲۵ نقطه پایه یا ۰.۲۵ درصد دیگر در ماه دسامبر ۲۰۲۴ نیز محتمل است.
کاهش نرخ بهره سبب کاهش هزینه استقراض بانکی شده و در نتیجه امکان افزایش فعالیتهای اقتصادی و رشد تقاضای نفت بهوجود میآید. تحلیلگران اقتصادی پلاتس، معتقدند با توجه به اینکه مشوقهای اقتصادی در چین، بر صنایع زیربنایی و صنعت ساختمان معطوف نشدهاند، بنابراین نمیتوانند در کوتاهمدت باعث تحریک تقاضای نفت در چین شوند.
نظر شما