به گزارش شانا به نقل از هفتهنامه مشعل، تأسیس شرکت ملی حفاری ایران در یکم دی ۱۳۵۸، به فرمان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) و نقشآفرینی بیبدیل این شرکت در فرایند تولید نفت و گاز، یکی از دستاوردهای ارزشمند کشور بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی است که با تلاش و پایمردی کارکنان شریف این شرکت به بار نشسته و سبب شده هیچ وقفهای در پاسخگویی به نیازهای انرژی کشور و برنامههای توسعه میدانهای نفت و گاز پدیدار نشود. بدون شک صنعت حفاری و تأسیس شرکت ملی حفاری ایران را که از آغاز فعالیت آن ۴۵ سال میگذرد، باید از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی در خودکفایی صنعت نفت دانست؛ صنعتی که بدون آن، حرکت روان چرخهای صنعت راهبردی نفت دور از انتظار بود.
اهمیت حفاری در صنعت نفت از همان سالهای اول انقلاب اسلامی آنچنان مشهود بود که به تأسیس شرکت ملی حفاری ایران در سال ۱۳۵۸ منجر شد؛ روزگاری که این صنعت، فعالیت خود را با ۶ دستگاه حفاری آغاز کرد و با گذشت ایام و کسب تجربیات مختلف، هماکنون به ظرفیتی قابل توجه رسیده است.
خودکفایی و نمود استعدادها
شرکت ملی حفاری ایران به لحاظ دامنه جغرافیایی، از بزرگترین شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت ایران بهشمار میرود که حفاری چاههای اکتشافی حوزه عملیات شرکت نفت خزر در شمال کشور و حفاری میدانها گازی تحت مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، در بخش مرکزی و غرب کشور تا حفاری میدانهای نفت و گاز متعلق به شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و حفاری دریایی میدانهای نفتی مستقر در خلیج فارس از خدمات این شرکت است.
در تاریخ پرفرازونشیب صنعت نفت، تأسیس شرکت ملی حفاری ایران با درایت و تدبیر امام راحل، نقطه عطفی بهشمار میرود که فتح قلههای خودکفایی و شکوفایی صنعتی را سرعت بخشید و زمینههای مطلوبی را برای نمود استعدادها فراهم کرد.
آنگونه که محسن پاکنژاد، وزیر نفت همزمان با یکم دیماه سالگرد تأسیس شرکت ملی حفاری ایران و تبریک این روز به کارکنان این صنعت، این نکته را یادآوری کرده است که «فعالیتهای شرکت ملی حفاری ایران در ادوار مختلف از بدو تأسیس این شرکت تاکنون در حوزه اکتشاف، توسعه، تعمیر و تکمیل چاهها، کنترل فوران چاهها، حمایت و همکاری با سازندگان داخلی و مؤسسات دانشبنیان در تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت حفاری، همچنین تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص همواره حائز اهمیت بوده و جای تشکر و قدردانی دارد.»
شرکت ملی حفاری ایران بیش از چهار دهه گذشته در حفر چاههای اکتشافی، توسعهای، تعمیری و تکمیلی در خشکی و دریا بهمنظور نگهداشت و افزایش تولید، تحقق برنامههای صنعت نفت، تلاش در مسیر بومیسازی این صنعت راهبردی با حمایت از سازندگان داخلی و شرکتهای دانشبنیان، پرورش نیروی انسانی متخصص و تأثیرگذاری آن در تثبیت نرخ حفاری در کشور نقش محوری و ارزندهای داشته است.
مطابق اعلام مهران مکوندی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با حمایت همهجانبه ارکان نظام و تصمیمگیری مدبرانه مسئولان، با این نگاه حاکمیتی که شرکت ملی حفاری ایران جایگاه ویژهای در بالادست زنجیره تولید دارد، نام این شرکت از فهرست خصوصیسازی اصل ۴۴ خارج شده است و این مهم نشاندهنده اعتماد مسئولان ارشد کشور به توان تخصصی مدیران و کارکنان شرکت ملی حفاری ایران، همچنین نقطه عطفی در شتاب بخشیدن به طرحهای توسعهای و طرحهای مهم بالادستی صنعت نفت خواهد بود.
با خارج شدن این شرکت از طرح واگذاری، فرصتی مغتنم پیش رو است تا حفارمردان ایرانزمین با تلاش مضاعف و یاری یکدیگر به رفع کاستیها، نوسازی ناوگان عملیاتی، به روزآمدی و چابکسازی این شرکت و استفاده از ظرفیتهای مستعد بالقوه و بالفعل آن موجب سرافرازی نام این شرکت و رسیدن به نقطه اوج و غرورآفرین در صنعت نفت کشور شوند.
تحولگرایی صنعت حفاری در دولت چهاردهم
آنگونه که انتظار میرود در دولت چهاردهم، صنعت حفاری با تحول مناسبی همراه خواهد بود، بهگونهای که وزیر نفت ضمن مغتنم شمردن فرصت و تجلیل از تلاش بیوقفه کارکنان شریف شرکت ملی حفاری ایران بر بهروز کردن ساختار، ارتقای جایگاه شرکت، مشتریمداری، بهکارگیری فناوریهای نوین، رعایت استانداردها، ارتقای ضریب ایمنی، کاهش زمانهای انتظار، افزایش راندمان و بهرهوری تأکید کرده است.
در همین زمینه همزمان با آغاز به کار دولت چهاردهم، از اختصاص ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار به مجموعه ملی حفاری برای نوسازی ادوات و تجهیزات خبر داده شد تا منجر به افزایش بهرهوری در شرکت ملی حفاری شود.
آنچه در حال حاضر در برنامهریزی شرکت ملی حفاری ایران قرار دارد، کاهش زمان انتظار دستگاههای حفاری از ۲۰ درصد به ۳ درصد نقطه مطلوب در افزایش راندمان کار شرکت ملی حفاری ایران است و بدون شک چنین رویهای، شتاببخشی به اجرای عملیات حفاری، رشد درآمدزایی و تحقق برنامههای صنعت نفت در بخش نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز را در پی خواهد داشت.
افزون بر آن، سیاست مهم دیگر شرکت ملی حفاری ایران، استفاده حداکثری از توانمندیهای سازندگان و شرکتهای دانشبنیان داخلی است. این شرکت که با سازندگان و شرکتهای دانشبنیان، مراکز علمی و پژوهشی، دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری در سالهای اخیر به نحو مطلوب تعامل داشته، دستاوردهای مهمی در زمینه ساخت دکلهای حفاری، بومیسازی قطعات و تجهیزات کاربردی در صنعت حفاری به ارمغان آورده است.
عملکرد رو به رشد
در جنبه عملکردی نیز آمار کنونی شرکت ملی حفاری ایران از مسیر رو به رشد آن حکایت دارد. عملکرد امسال در مقایسه با پارسال، ۱۹.۴ و در مقایسه با سال قبل از آن نیز ۶۳.۲ درصد افزایش را نشان میدهد. خدمات ویژه حفاری که در قالب خدمات یکپارچه به موازات عملیات حفاری و تکمیل چاههای اکتشافی، توسعهای، توصیفی و چاههای تعمیری و در حال بهرهبرداری ارائه میشود، شامل حفاری جهتدار، نمودارگیری، نمودارگیری سطحی، چاهپیمایی، عبور از جداره و مغزهگیری است.
بد نیست بدانیم که شمار خدمات ویژه از ابتدای فروردین تا پایان آبان امسال، به تفکیک ۳۱۴ عملیات نمودارگیری، ۳۵۴ عملیات نمودارگیری سطحی، ۲۶۷ عملیات چاهپیمایی، ۱۰ عملیات مغزهگیری به متراژ ۹۵۲ متر و حفاری جهتدار و افقی روی ۳۷ حلقه چاه به متراژ ۱۵ هزار و ۴۴۵ متر بوده است.
در شرایط موجود نیز تقویت گروههای تخصصی، تأمین و روزآمد کردن تجهیزات با استفاده از ظرفیتهای دانشگاهها، مراکز علمی و پژوهشی، پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان بهمنظور پاسخگویی بهموقع به درخواست شرکتهای زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و سایر شرکتهای بخش خصوصی فعال در عرصه صنعت حفاری در دستور کار این مدیریت قرار دارد و با جدیت دنبال میشود.
۳ هزار و ۱۲۴ عملیات تخصصی در قالب خدمات یکپارچه فنی در هشت ماه امسال به چاههای نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی کشور ارائه شد. این تعداد عملیات در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۶.۳۷ درصد و نسبت به سال قبل از آن ۸.۸۱ درصد افزایش دارد.
خدمات ارائهشده شامل ۸۹ عملیات اسیدکاری گسترده و ویژه، هزار و ۳۸ عملیات سیمانکاری و هزار و ۱۷۰ عملیات تزریقپذیری است. در مدت یادشده با انجام ۲۳ عملیات کامل و ویژه حفاری با هوا به متراژ ۴ هزار و ۱۲۹ متر حفاری انجام و در حفاری به روش فروتعادلی نیز ۴۱ عملیات ویژه ثبت شد.
صنعت حفاری با گذشت بیش از چهار دهه فعالیت، روند رو به رشد و تکاملی را ادامه راه خود قرار داده و در این میان آنچه نباید از نظر دور بماند این است که این شرکت در مسیری که تاکنون طی کرده است و در ۴۵ سالگی خود به آنچنان بلوغی رسیده که ماحصل آن در رشد تولید نفت و گاز کشور، گواهی بر این مدعاست.
نظر شما